În urmă cu o săptămână, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le explica jurnaliștilor de ce merge oaia cu capu-n jos: „Pentru că i-e rușine de televiziuni de ce vorbește despre ea”. Orice activist pentru protecția animalelor i-ar explica amar însă Ministrului Agriculturii că motivul este altul: condițiile mizere și cruzimea la care sunt supuse aceste animale la export.
Gabriel Păun, director pe Europa a Animals International, a urmărit transporturile de animale vii și a filmat cruzimea cu care acestea sunt lovite sau electrocutate și băgate de-a valma pe vapoare insalubre. A făcut traseul multor transporturi de animale care ajung să fie sacrificate în țărână, în piețe publice, nicidecum în abatoare.
„Lucrăm de multe ori punându-ne viața în pericol, apropiindu-ne cât putem de mult de animale, uneori chiar sub acoperire, luându-ne slujbe temporare pe vapor, sau în porturi sau în ferme, ca să aducem la lumină ce se întâmplă. Ca să urmărim ce se întâmplă departe de ochii oamenilor, pe mări, în țări terțe unde nimeni nu și-ar închipui că putem să ajungem să urmărim un animal din România, însă am făcut-o”, explică demersal Gabriel Păun. Ce a văzut în călătoriile sale depășește orice imaginație. Iar cei care au curajul să se uite la imagini, cu siguranță nu vor mai privi la fel friptura din farfurie.
„Cele mai norocoase animale sunt cele care sunt omorâte primele”
„Cele mai norocoase animale sunt cele care sunt omorâte primele, pentru că felul în care sunt ucise în aceste țări de destinație, fie că este Israel, Liban, Egipt sau Iordania, sunt practici care în România și oriunde în Europa ar fi ilegale, care încalcă inclusiv propria lor religie. Întâi iau un cuțit, îi scot ochii ca să nu mai vadă, îi taie tendoanele ca să-l îngenuncheze, apoi cu același cuțit care este prost ascuțit sau lucrătorul nu se pricepe, îl iau și îi secționează gâtul de multiple ori ceea ce este și împotriva propriei lor religii, forțând animalul să aibă o moarte lentă și prelungită”, povestește activistul.
Echipa Animals International a urmărit și doi vițeluși luați de la un fermier român în plină noapte de samsari, duși la târg și apoi transportați pe vapoarele morții către Orientul Mijlociu. Fermierul român n-a câștigat mai nimic, statul român la fel. Soluția dată de Animals International este ca fermierul român să fie încurajat să crească el animalul până la vârsta sacrificării. „Este o situație din care se poate ieși foarte greu și este nevoie de un bun gospodar la Ministerul Agriculturii, un om cu viziune, un ministru care să privească holistic ce se întâmplă cu drama fermierului român, cu drama animalelor transportate pe distanțe lungi și să găsească un set de măsuri, care să îi stimuleze și pe fermieri, să meargă în direcția asta: să exportăm carne congelată în loc de animale vii. S-ar câștiga mai mult dacă animalul ar fi crescut în România până la vârsta de abatorizare, ar fi abatorizat în România respectând legislația europeană și religia din țările de destinație și ar fi trimisă carne congelată și refrigerate”, spune Gabriel Păun.
Autoritățile dau vina pe legislație
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a explicat că „vapoarele morții” sunt o chestiune ce ține de legislație, care însă s-ar putea schimba. „ Actualmente, autorizația respectivă (atât a transportatorului, cât și a mijlocului de transport) este valabilă pentru o perioadă de 5 ani. Existând eventualitatea ca pe parcursul acestei perioade, facilitățile și echipamentele necesare asigurării bunăstării animalelor în timpul transportului să nu funcționeze la parametri optimi, procedura de autorizare este în curs de modificare și completare. Se intenționează ca autorizația acestora să fie valabilă doar pentru o perioadă de 1 an, astfel încât să se verifice anual dacă vapoarele respectă standardele minime prevăzute de legislația UE”, a spus Cristian Duicu, director ANSVSA, într-un răspuns official pentru „Libertatea”. Iar în ceea ce privește modul cum sunt sacrificate animalele, „Țările din Orientul Mijlociu sunt țări în care se practică sacrificarea rituală, sacrificare permisă și de legislația UE. Pentru sacrificarea rituală, legislația UE acordă derogări, astfel încât aceasta să se poată face fără asomare”, mai arată ANSVSA.
Totodată, Ministerul Agriculturii a enumerat pentru Libertatea ajutoarele de stat de care pot beneficia fermierii, printre care și plăţile în favoarea bunăstării animalelor date anul trecut pentru păsări și porcine s-au ridicat la aproape 1,3 miliarde de euro. „Pe termen mediu şi lung, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere dezvoltarea unui sector agroalimentar durabil şi competitiv, centrat pe exportul de produse cu valoare adăugată ridicată, rezistent la provocările globale, care să asigure bunăstare şi condiţii de viaţă în mediul rural apropiate cu cele din mediul urban”, au mai specificat oficialii Ministerului Agriculturii.
Anul acesta, Israelul a interzis în două cazuri importul de animale vii din România pe probleme de bunăstare a animalului. Iar anul trecut, un vaport a ajuns la destinație în Iordania cu toate animalele moarte la bord.