Iar dacă spunem că se parchează gratuit, nu înseamnă că este și regulamentar. De cele mai multe ori, mașinile cocoțate pe trotuare blochează accesul pietonilor, iar cele lăsate la marginea drumului sunt
lăsate în zone unde parcarea e interzisă. În ambele cazuri, legea prevede o amendă de până la 2.000 de lei și ridicarea autoturismului. Teoretic. Practic, prea puțini sunt cei sancționați.
Parcarea, mai scumpă decât mașina
Începând din 2018, Primăria Generală a Municipiului București a stabilit trei zone de taxare a parcărilor. În Zona 0, adică Piața Unirii, Universitate și Piața Romană o oră de parcare costă 10 lei. Asta doar în primele 2 ore. Din a treia oră de parcare, prețul de dublează – 20 de lei pe oră. Astfel, un șofer care vine la muncă în zona Universitate, de exemplu, va plăti pentru cele 8 ore, cât lasă mașina parcată, nu mai puțin de 140 de lei. Ceea ce înseamnă că într-o săptămână va da 700 de lei, iar într-o lună 2.800 de lei pe
paracare.
Bineînțeles, fără a lua în calcul sâmbăta și duminica. Astfel, pentru proprietarul unei Dacia din anii 90, a cărei valoare nu depășește în general 2.500 de lei, parcarea l-ar costa mai mult decât mașina în sine, dacă ar parca zilnic pe un astfel de loc amenajat de Primăria Capitalei.
În Zona 1, care include o mare parte din centrul Capitalei, tariful pentru parcare este de 5 lei pe oră în intervalul 06:01 – 18:00 și 2,5 lei în restul timpului. Iar în Zona 2, adică toate celelalte parcări publice ale orașului, o oră de parcare costă 2,5 lei în timpul zilei (06:01-18:00) și 1,5 lei noaptea (18:01-06:00).
Cum parchezi gratuit în centru
Nu există străduță, bulevard, intrare sau chiar trotuar în București unde să nu găsim mașini parcate. Iar în centrul Capitalei, străzile laterale sunt efectiv sufocate din cauza mașinilor staționate pe ambele părți ale drumului. Chiar dacă aproape peste tot sunt semne cu “parcarea interzisă”, șoferii își lasă fără griji mașinile acolo. Pentru că nimeni nu le cere bani și nimeni nu îi sancționează.
Astfel, tot ce trebuie să faci este să colinzi străzile secundare și să ai suficientă răbdare până găsești un loc de parcare, mai ales după ora 8 dimineața. Iar odată găsit locul, mare atenție să nu blocați trecerea
pietonilor și nici circulația altor mașini. Și, foarte important, lăsați pe bord o foaie cu numărul de telefon, în caz că ați blocat pe cineva să vă poată contacta. Problema e că durează foarte mult până găsiți un loc liber și, mai mult ca sigur, va fi și destul de departe. Dar, în acest fel veți putea parca gratuit.
Câte locuri de parcare sunt în București
În București și în localitățile din zona Capitalei sunt înmatriculate aproximativ 1,5 milioane de autoturisme. Dacă ar fi să ne raportăm doar la acestea, fără să luăm în calcul și mașinile care vin din alte județe, sunt cel puțin 5 șoferi care se luptă în fiecare zi pentru un loc de parcare. Doar 300.000 sunt amenajate în București. Ceea ce înseamnă că 4 din 5 șoferi nu au un loc de parcare asigurat, așa că sunt nevoiți să își lase mașina pe unde pot. Dar și bugetul primăriei pierde din această cauză, fiindcă primăria
încasează bani doar de la un șofer, în loc de 5.
Câți bani produce un loc de parcare
Un calcul simplu arată că cel mai ieftin loc de parcare, care costă 2,5 lei pe oră, produce zilnic 30 de lei. Dacă municipalitatea ar amenaja un milion de astfel de locuri de parcare, atunci în fiecare zi în bugetul primăriei Capitalei ar putea intra 30 de milioane de lei. Bani care acum sunt “parcați” pe trotuare, pe marginea drumurilor unde parcarea este interzisă, sau pe spațiile verzi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro