“Mașina asta valorează aici, în România, 4.000 de euro și eu am luat-o cu 1.500 de euro”, își justifică un șofer alegerea unui automobil cu volan pe dreapta, recunoscând că: “Într-adevăr, e greu la depășiri”.
“Pentru ca ele să fie mai sigure pentru utilizare în România, proprietarii trebuie să își cumpere niște oglinzi periscopice, care se montează pe partea cealaltă, astfel încât șoferul să se uite în aceste oglinzi și să vadă ce vine din față, în cazul unei depășiri. Chiar și așa, foarte puțini proprietari am văzut că au asemenea oglinzi, deci aceste mașini sunt, într-adevăr, un pericol”, punctează Adrian Mitrea, analist piața auto, potrivit Știrile TVR.
Scandal într-un club de fițe din Capitală. Syda Ionescu, amenințat cu pistolul de un sirian
Deși au avut mai multe inițiative, oficialii Registrului Auto Român nu pot interzice accesul acestor mașini pe teritoriul țării. Situația se va schimba din 2019, când Marea Britanie nu va mai fi membru al Uniunii Europene.
Însă România primește în fiecare zi rable din toate statele. În prima jumătate a anului 2017, numărul mașinilor foarte vechi înmatriculate în țara noastră S-a dublat. Din 7 mașini înscrise, 6 sunt aduse din străinătate la mâna a doua.
“Dacă anul trecut, vârsta medie a unei mașini aduse din străinatate era de 8 ani, în primele luni ale anului aceasta a crescut la nu mai puțin de 13 ani. Urmare a acestui fapt, a crescut și numărul de accidente provocate de defecțiunile tehnice ale mașinilor.
“În general, vehiculele cu o vârstă mai mare sunt predispuse la a-și pierde din starea tehnica mai repede și sunt și o povară. Întreținerea unui vehicul vechi costă mai mult”, susține Cristian Bucur, director tehnic RAR.
De anul viitor, proprietarii mașinilor mai vechi de 12 ani ar putea fi obligați să efectueze inspecția tehnică periodică în fiecare an.
Video: Știrile TVR
Lovitură pentru români! Măsura pregătită de Guvern care omoară creșterile salariale, firmele și locurile de muncă