Un curcubeu de ciocolată stă în galantar și așteaptă să fie cumpărat. Este făcută în casă, așa cum găseam pe vremea copilăriei la casa bunicilor și ne băteam pe ea cu frații mai mari. Sunt bucăți mari cât un cozonac și au diferite arome provenite din siropuri, toate naturale. Sunt atât de colorate că îți vine să strigi: ”Copile, paletarul!” și să-l pui pe cel mic să își aleagă aromele preferate… dacă ai portofelul la îndemână. Suta de grame costă 6 lei și găsești arome de la zmeură dulce sau fructe de pădure până la mango sau tiramisu. Pe lângă aceasta am mai descoperit și caramelele aromate pe care parcă le mâncam cu tot cu hârtie pe când le cumpăram de la băcănia din colțul străzii. Se topesc în gură și se sfărâmă lăsând în urma lor gustul copilăriei.

Nu poți să nu ajungi la târgul de produse tradiționale, care are loc zilele acestea în parcul IOR din București și să nu te lași cotropit de primele gânduri care te duc la Crăciun. Asta pentru că deja acadelele alb-roșii în formă de bastonașe stau cuminți în borcane, în ciuda micuților care trec pe acolo, ținuți strâns de mână de bunici pentru a nu da iama în dulciuri. Cozonacii au fost și ei copți în cuptoarele mari din satele de prin care provin negustorii noștri. Și dacă nu sunt plini cu nucă sau rahat, s-au lăsat colorați doar cu cacao.

Cozonac cu miros de Crăciun

Mirosul de cozonac proaspăt sau de nuci umplute cu gem sau cremă cer bunului simț să fie degustate cu măcar un pahar de vin roșu care tocmai s-a făcut din strugurii ce s-au bucurat de soarele anului 2017. A fost o recoltă bună, iar asta se vede în parfumul vinului roșu sau roze, ce te face să te îndrăgostești de la prima degustare. Iar degustarea de vin ar putea fi chiar și la al zecela pahar. Că, dacă tot suntem la târg, să ne luăm după spusele lui Grigore Moisil. „Orice om are dreptul să bea un pahar de vin. Eu sunt om, deci eu am dreptul să beau un pahar de vin. Dar, bând un pahar de vin, eu devin alt om…”, spunea acesta. Și dacă devii alt om, ai dreptul să bei un alt pahar de vin!

Pe lângă vinul de cramă am găsit și o armată întreagă de soldăței pătrați care stăteau claie peste grămadă și așteptau micii mușterii. Erau cubulețele de rahat turcesc de diferite culori si arome, gata-gata să se lasă mâncate dintr-o înghițitură.

Producătorii unguri au venit și ei la târg, cu vestitul lor kurtos kolak, așa că, dacă îl preferați simplu, cu zahăr sau altfel preparat va trebui doar să le spuneți maeștrilor patiseri maghiari. Totul prinde alt gust, mai ales când este servit cu un zâmbet pe buze.

Zgârie-nori de plăcinte

Blocuri întregi de plăcinte de brânză cu stafide, cu creme, cu mere, cu dovleac parcă formează un oraș al plăcintelor prin care să te rătăcești cu gândul în căutarea gustului de alivenci moldovenești ca-n poveștile lui Ion Creangă. Și cum să nu te poticnești nițel când vezi crusta rumenă a foietajului care învelește cu dragoste un strat mare de brânză dulce amestecată cu stafide aurii? Ca o soră atentă, stă lângă ea, plăcinta cu gust de vișine, tot la fel de mare, cât o roată de brânză franțuzească.

Mai mici, dar la fel de delicioase, cornulețele cu diferite miezuri și rahat s-au pus unele peste altele și încearcă să îți farmece privirea seducându-ți papilele. Gustul de aluat copt ușor, crocant, dar nici tare și nici moale, complimentează și completează gustul dulce al miezului de cornuleț.

Ulei ca pe vremea lui Pazvante Chioru

Tot aici veți găsi și ulei de floarea-soarelui făcut ca pe vremea lui Pazvante Chioru, ulei a cărei sticlă odată deschisă îți invadează nările cu mirosul puternic de sămânță de floarea-soarelui.

La același stand se găsesc săpunuri cu miros de ciocolată și mentă. Aromele puternice ale săpunul făcut în casă mai-mai că te imbie să muști din el, între două frecușuri pe piele în dușul cald. Săculeții de lavandă rivalizează îndeaproape cu acesta, astfel că îți va fi greu să nu lași niște bani producătorului acestor produse. Iar fiecare bănuț cheltuit acolo merită, pentru că mai toate produsele costă între 10 și 15 lei.

Două standuri mai departe, în același peisaj tomnatec, de pe malul lacului IOR, veți găsi vestimentația de iarnă din piele. De la mănuși, până la paltoane sau căciuli din blană. Paradoxal, dacă veți vedea prețurile, s-ar putea să vă ia cu călduri, îndeajuns cât să nu mai aveți nevoie de ele. Pe moment.

Pentru cei care nu sunt fani ai dulciurilor, puteți găsi la târg și alune prăjite sau fistic copt, tocmai bun de ronțăit la meciuri sau la un film. Deasupra lor, „spânzurați de gaură” stau covrigeii pe sfoară, tari și delicioși. Dar aici, legea nescrisă a timpului liber spune clar că așa ceva nu se poate „administra” decât cu o bere autohtonă, chiar dacă nu este ea artizanală.

Târgul de produse tradiționale va fi deschis până duminică la orele 20.00.


Citește și:

Prețurile au crescut în octombrie 2017 cu 2.6% față de anul trecut. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Urmărește-ne pe Google News