– Prima lovitură de târnacop pentru deschiderea minei Uricani s-a dat în februarie 1947. Ultima bucată de cărbune se va scoate pe 22 decembrie 2017.
– În zilele sale de glorie, mina Uricani avea aproape 6.000 de angajați. Acum mai are doar 281.
– Minele din localitățile Paroșeni, Uricani, Petrila, Lupeni şi Lonea, toate aflate în Valea Jiului, sunt parte a unui program de închidere și ecologizare convenit de către Comisia Europeană și Guvernul României în urmă cu șapte ani.
Episodul 1: Când statul le dă minerilor ultimul șut…
Mina Uricani, din Valea Jiului, se închide luna aceasta, după 70 de ani de activitate. Nu este o simplă astupare a unei găuri din pământ, ci una care lasă în urmă 281 de șomeri și distruge o lume. Ortacii din acea zonă extrag huilă din tată-n fiu și nici nu se văd făcând altceva. În nicio activitate, termenii de ”reconversie profesională” nu par mai absurzi. Guvernul român și autoritățile locale nu le oferă nicio alternativă concretă, iar strategiile de pe hârtie întârzie să se tranforme în locuri de muncă.
PORTERE DE MINERI:
Episodul 2: ”Mina și femeia nu te iartă”. Nici explozia
Doi ortaci au murit și doi au fost răniți în urma unei explozii produse luna trecută în mina Uricani. La doar 50 de metri adâncime. Colegii victimelor, care se aflau câteva straturi de pământ mai jos, nu au auzit nimic. Nu au știut că echipa lor a rămas fără doi oameni până nu au ieșit la suprafață.
VIAŢA ÎN MINĂ:
Episodul 3: Noroc bun şi reconversie profesională!
A fost “valea lui du-te vino”, un furnicar într-un peisaj de poveste, între Retezat şi Părâng. Valea Jiului a fost locul de muncă a sute de mii de mineri care au lucrat la exploatarea resurselor de cărbune din străfunduri. Minerii veneau şi plecau din localitățile din depresiunea străbătută de râul Jiu. Nu pentru că se închideau minele, ci pentru că se deschideau altele noi. Mina Uricani se închide pe 22 decembrie. La anul vor urma alte două.
Minerii scot ultima tonă de cărbune:
Citeşte şi: