Betoane, blocuri înalte și Splaiul pe care curg mașinile. Apoi cobori barajul și intri în zăvoi, păsări care acoperă deja zgomotul claxoanelor. Bâzâit, măcănit, vâjâit de vânt. Tăcerea naturii. Mergem pe alei și ne mai oprim din când în când la panourile informative.

Florin Stoican începe ghidajul cu o corectură mică: “Noi încercăm să evităm să îi spunem Deltă pentru că în sensul geografic nu este deltă, a fost o metaforă în articolul din National Geographic din 2012, care a prins și acum multă lumea știe de Deltă mai mult decât de Parcul Văcărești”, explică geologul.

Bărbatul vede, pe lângă speciile de păsări sau mamifere, pe lângă explozia de viață din Văcărești, și cum ar putea să se materializeze un proiect viitor. “Vrem să facem aici o ambasadă a ariilor naturale protejate și un showroom în aer liber, iar românii sau turiștii care vizitează România să afle că țara noastră  are niște valori unice și extraordinare din punct de vedere natural și noi ne putem baza dezvoltarea pe ele”, închide paranteza Florin. Și ne continuăm traseul.

“Ce se va întâmpla cu parcul într-o sută de ani?”

Au trecut trei ani de când groapa Văcărești a devenit Parcul Natural Văcărești. Asta înseamnă că este o zonă protejată, de aici nu se mai poate pescui sau vâna, așa cum se întâmpla înainte. Există mai mulți rangeri care au grijă să îi descurajeze pe cei care încearcă. Unul dintre rangeri este chiar un copil care s-a născut și a copilărit aici cu familia lui.

Aproape 190 de hectare de natură lăsată în legea ei. Și legea naturii e mereu dreaptă.  Vlad Cioflec, biologul parcului, este și cel care îi convinge pe copiii “de oraș”, care vin în vizită, să îndrăgească și cele mai hulite dintre animale, cum ar fi șopârlele. “Când am început, aproape că trăgeam de ei să vină, se temeau de câini, de șopârle, de orice. Acum nu mai facem față tururilor. Întrebările sunt mai interesante din partea copiilor decât a unor adulți care cred că nu mai au nimic de învățat. Dar copiii, la un moment dat, întreabă despre viitorul ecosistemului peste o sută de ani. Mă întreabă de finanțări, cum să devii biolog, pași în carieră. Vor să știe dacă șerpii sunt veninoși. Demontăm toate miturile și răspundem la toate întrebările”, povestește Vlad.

Cât despre întrebarea ce se va întâmpla cu Delta într-o sută de ani, răspunsul ține de foarte multe variabile și naște o altă întrebare: ce facem noi astăzi să o protejăm?

“Știu că omul fără natură nu are șansă să supraviețuiască. Oricât ne-am face confortul din orașe și oricât ne-am încuraja de betoane, de sticlă, de oțel și ne-am face o viață septică, până la urmă trebuie să ne ducem către natură, pentru că fără ea o să murim. E foarte clar, la ora actuală, cifrele arată că biodiversitatea este în scădere drastică și dacă noi ca omenire nu luăm niște măsuri concrete și urgente, există riscul să nu putem supraviețui ca planetă”, este pledoaria pentru natură a geologului Florin Stoican.

În Parcul Natural Văcărești există acum 160 de specii de păsări, zece de broaște, șopârle, șerpi, 14 specii de mamifere, 300 de plante și 120 de tipuri de insecte. Și nu încetează să apară altele noi, fiind un ecosistem în formare.

Parcul poate fi vizitat oricând gratuit și se pot fac și programări pentru vizite ghidate la adresa Parcul Natural Văcărești.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5


Citește și:

FOTO&VIDEO | Vali, băiatul care s-a născut în Delta Văcărești, iar acum este ranger al parcului: „Aici e viața mea”

 
 

Urmărește-ne pe Google News