„Ce spune Biblia, eu țin un singur lucru de bază: Dumnezeu a dat omul să facă ce vrea el și animalele să i se supună”, încearcă să-l convingă o doamnă pe ochelari pe Cătălin. Cătălin nu încearcă să convingă pe nimeni, așa că îi spune atât: „Noi promovăm un Paște cu mai puțină cruzime”. E bucătar și gătește doar mâncare vegană. E convins că binele începe din farfuria lui. Tacâmuri și farfurii stau întinse pe jos, lângă contururile unor animale, ca la o scenă a crimei. Doi membri ai organizației s-au îmbrăcat în legiști și numerotează probele. La un semn, din difuzoare răsună în toată piața răgetele unor animale înainte de tăiere. Și câțiva vegani se așază chirciți pe contururile animalelor. Fiindcă pentru ei între a ucide un om și un miel nu e diferență. E tot o crimă.
„Carnea e de fapt o crimă în sine. Doar dacă plătim pe cineva să ne taie animalele și noi să le gătim, nu înseamnă că nu e o crimă în sine. E o vorbă că dacă abatoarele ar avea pereți de sticlă, multă lume ar fi vegană, majoritatea ar fi vegani. Și pentru că ne apropiem de Paști am adus preparate specifice, raw vegane și vegane, drob, pască, cozonac, ca să înțeleagă oamenii că nu trebuie să renunțe la nimic”, spune Carmen.
Și oamenii apreciază „alternativele” gustoase întinse pe o masă. Își umplu farfuriuțele și cât gustă întreabă din ce sunt făcute: „Și eu sunt moldovean. Cum ai făcut răcitura asta?”, întreabă un tânăr, arătând spre paharele cu piftie cu legume.
Produse vegane pentru Paște
Drob cu legume, icre din cânepă, cozonac fără lapte și ouă, brânză din caju, pască cu brânză din diferite alune, friptură din seitan, „carne” din gluten. Un adevărat festin pe care l-au pregătit membrii organizației Etică și Viitor pentru bucureșteni. Unul dintre cei mai tineri vegani este Mihnea Popescu, un licean venit din Târgu Mureș ca să participe la eveniment. „Am participat la o manifestație împotriva unui circ și am considerat că nu este normal să consum alte produse de origine animal în afară de carne, adică lapte și ouă, pentru că eu protestam împotriva circului, iar la circ, eu mă tem că vacile din fermele de lactate sunt tratate mai prost decât animalele de la circ. Și astfel am ajuns vegan”, povestește Mihnea.
Veganii nu mănâncă nici lapte sau ouă. Ilina Vlad, una dintre reprezentantele Etică și Viitor spune că momentul în care a înțeles ce se întâmplă în industrie, inclusiv cea a lactatelor și a ouălor, a convins-o să nu mai pună gura pe produse de origine animală. „De la 18 ani m-am lăsat de carne și de alte produse animale de vreo patru cinci ani, când am realizat că și animalele din ferme de ouă sau de lactate sunt exploatate, poate chiar mai rău decât cele de carne”, explică tânăra. „Încercăm să aducem un mesaj de blândețe, de pace, prin intermediul căreia alte ființe nedreptățite, ființe pe care alții le consideră inferioare, ființe non umane, sunt măcelărite pe această perioadă a sărbătorilor”, spune și Alexandru Marcu.
În România, aproape jumătate de milion de persoane susțin că sunt vegane, iar rata cu care crește numărul celor care renunță la produse de origine animală în toată lumea este galopant. În SUA, numărul lor a crescut de șase ori, iar în Marea Britanie de 4,6 ori.
Citește și: EXCLUSIV/ Republica Moldova, o țară dezbinată de la vlădică până la opincă. Trei interviuri cât o dovadă – VIDEO