Din luna septembrie, după ce elevii au început cursurile, majoritatea românilor s-au întors din concedii şi studenţii au revenit la facultate, Libertatea.ro a testat, în direct, în ce condiții circulă bucureștenii cu mijloacele de transport în comun. Primul experiment: de cât timp ar avea nevoie un călător, care foloseşte autobuzul, pentru a parcurge o staţie, de la liceul Gheorghe Şincai la bulevardul Mărăşeşti. Acest test a început puţin după 09:30, adică după ce ora de vârf trecuse. A durat aproximativ două minute până când primul autobuz a ajuns în staţie. Nu era deloc aglomerat, iar pentru a parcurge cei 2 kilometri a fost nevoie de aproape patru minute.
În ce condiţii călătoresc românii, dimineaţa, cu metroul
Pentru a testa LiVE cum se luptă bucureştenii pentru a prinde un loc în „metroul corporatiştilor”, la oră de vârf, Libertatea.ro l-a avut invitat pe Ciprian Ciucu, reprezentant PNL în cadrul Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi membru în Comisia de Transporturi a Primăriei Capitalei. În cele aproape 20 de minute, cât a durat drumul de la staţia Tineretului, la staţia Pipera, aşadar pe magistrala 2 de metrou, Ciprian Ciucu a analizat condiţiile de transport din subteran. Concluzia:
„Ce e de descris? Se vede de la sine că este aglomerat şi este evident că e nevoie de o frecvenţă mai bună a trenurilor şi de extinderea reţelei, pentru că aproximativ 750.000 de bucureşteni merg zilnic cu metroul”, a spus Ciprian Ciucu.
Cât de repede circulă cel mai rapid tramvai din România
Linia tramvaiului 41, din Bucureşti, este considerată una dintre cele mai rapide din România. Marele aventaj al acestei linii e reprezentat de gardurile de protecţie care delimitează şinele de tramvai de restul drumului, pe unde circulă autoturismele. Astfel, viteza de deplasare este una destul de ridicată, iar în cadrul experimentului LiVE realizat de Libertatea.ro, o distanţă de aproximativ 4 kilometri, de la Piaţa Crângaşi până după Podul Grant, a fost parcursă în mai puţin de 5 minute, cu tot cu timpul petrecut în cele două staţii.
Cum decurge o intervenție a salvatorilor de pe Ambulanță în București
Experimentul transmis LIVE pe Libertatea.ro a început de la Dispeceratul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), situat pe strada Mihai Eminescu din Capitală. Prin apelul de urgență 112, salvatorii au fost trimiși de urgență pentru a acorda primul ajutor unei femei, în vârstă de 76 de ani care acuza dureri toracice. Pe traseu, echipajul medical a trebuit să înfrunte traficul infernal din Capitală, până să ajungă la locul intervenției, dar și lipsurile din sistemul sanitar cu care se confruntă zi de zi.
În timpul intervenției, transmisă LIVE de Libertatea.ro, echipajul medical a reușit să ajungă din zona Piața Romană până pe bulevardul Theodor Pallady în aproape 10 minute, în condiții de trafic intens. Mai apoi, șoferul ambulanței a fost nevoit să se strecoare străzile secundare înguste, pe care cel mai adesea sunt parcate zeci de mașini.
Cum intervin pompierii în cazul unui incendiu
Pentru ca toată lumea să poată vedea cum intervin pompierii, Libertatea.ro a realizat o transmisiune LiVE, cu ajutorul Detaşamentului de Pompieri Bolintin-Deal, din judeţul Giurgiu. Astfel, din momentul în care s-a dat alarma de incendiu, intervenţia salvatorilor a putut fi urmărită în direct. În mai puţin de un minut şi jumătate pompierii au pornit spre locul intervenţiei. Drumul a fost parcurs în aproximativ 13 minute, tip în care salvatorii au stabilit cum se vor desfăşura în momentul în care vor ajunge la locul incendiului. Această intervenţie a fost una facilă, a spus comandantul echipajului, care aexplicat că iarna, uneori e atât de frig încât apa folosită pentru a stinge focul cade pe cască şi pe echipamentul de protecţie şi îngheaţă.
Cum se vede Bucureștiul atunci când te plimbi pe străzile aglomerate cu o limuzină
Într-o notă mai relaxantă, Libertatea.ro a realizat un experiment LiVE dintr-o limuzină, pentru a arăta cum se vede Bucureştiul atunci când îl priveşti prin geamul unei maşini de lux. Proprietarul limuzinei a povestit că de ani de zile închiriază maşina celor care vor să organizeze petreceri de burlaci sau burlăciţe, sau străinilor care vor să fie plimbaţi prin Bucureşti. Cele mai ciudate cereri, spune acesta, au venit din partea celor care au vrut să fie însoţiţi, sau însoţite, în limuzină de striperi sau stripteoze.
De asemenea, pe site-ul Libertatea.ro şi pe pagina de Facebook găsiţi rezultatele celorlalte experimente LiVE, prin care au fost testate condiţiile de trafic din Bucureşti şi cum se circulă cu mijloacele de transport în comun din Capitală.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro