Din ianuarie 2018, Farmacopeea cere monitorizarea, în produsele farmaceutice, a 14 elemente, în special metale grele. Farmacopeea este tratatul care cuprinde datele oficiale privind descrierea și formulele de preparare a medicamentelor.

În România, de aceste teste se ocupă Laboratorul de încercări fizico-chimice la departamentului IRASM, din cadrul IFIN Măgurele. IRASM este un centru de excelență în iradieri tehnologice, care furnizează servicii industriale, consultanță, analiză, certificare, cercetare.

Începând din ianuarie 2018, Farmacopeea ne cere să monitorizăm în produsele farmaceutice 14 elemente, metale grele, plumb, cadmiu, mercur și altele, care se găsesc sub anumite limite, foarte scăzute. De asemenea, verificăm dacă au fost adăugați intenționat și anumiți catalizatori, care se pot utiliza în procesele de sinteză, cum ar fi metale nobile: platină, rodiu, aur, argint”, ne-a spus Marian Vârgolici, cercetător științific gradul III în Laboratorul de încercări fizico-chimice, IFIN.

Impuritățile trebuie să fie de un miliard de ori mai mici decât un gram per kilogram

În general, metalele grele sunt otrăvitoare pentru organismul uman. Dacă medicamentul testat a depășit limita minusculă de conținut în metale grele, nu primește aviz de comercializare.

Produsele farmaceutice trebuie să aibă, sub acest aspect, o puritate extraordinar de înaltă, adică impuritatea trebuie să fie de un miliard de ori mai mică decât un miligram per un kilogram. O asemenea concentrație minusculă se poate depista în țara noastră doar la noul spectometru de masă, ultraperformant, pentru analiză izotopică, achiziționat de IFIN.

Procesul tehnologic presupune transformarea materialului în plasmă, în interiorul spectometrului, la temperatura de 10.000 de grade Celsius. Menționăm că suprafața Soarelui are o temperatură de doar 6.000 de grade Celsius.

Trebuie spus că aparatul, care nu excelează în dimensiuni, valorează 1.000.000 de euro. Specialiștii care lucrează cu el au nevoie de trei ani de pregătire pentru acest nivel de activitate științifică.

În general, analizele se fac la o productivitate destul de mare, adică o secvență de rulare poate să conțină și 100 și 200 de probe, care sunt controlate în aproximativ 12 ore continuu. De asemenea, rigurozitatea unei analize atât de sensibile necesită ca aparatul să se găsească într-o cameră curată unde numărul de particule de praf este de, să zicem, 1000 de ori mai mic decât în afara unui astfel de mediu controlat”, ne-a mai spus cercetătorul Marian Vârgolici.

Așa arată locul din spectometru unde se înregistrează 10.000 de grade Celsius


Românul împușcat în atentatul din Las Vegas s-a îndrăgostit de sora unei alte victime

 
 

Urmărește-ne pe Google News