Zeci de copii s-au distrat vineri într-un spațiu special amenajat la Casa Tineretului din Timișoara, unde sunt expuse 120 de obiecte, între care 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graff sau un temerin, instrument muzical la care oricine poate cânta fără să-l atingă.
Dan Colțea, de la Asociația Astronomică Pluto, le-a explicat vizitatorilor cum funcționează iluziile prin contactul cu obiectele expuse. Cei mai curajoși au simțit pe pielea lor cum e să levitezi sau cum poți să stai pe un pat de cuie, fără să simți durerea.
„Muzeul Iluziilor înseamnă patul de cuie, un pat pe care sunt puse peste 2.300 de cuie. Nu se întâmplă nimic dacă ne așezăm, totul se distribuie, presiunea și greutatea se distribuie, înseamnă un generator Van de Graff, un teremin, un instrument la care putem cânta fără să îl atingem și multe multe alte lucruri pe care oamenii trebuie să aibă bucuria să le descopere”, explică Dan Colțea.
Majoritatea obiectelor din muzeu au fost construite integral de membrii Asociației Astronomice Pluto.
„Sunt fascinante pentru copii oglinzile care ne îngrașă, ne slăbesc, ne întorc cu capul în jos, ne fac mai multe capete, ne lungesc mâinile. Mai avem un harmograf, un instrument care, cu ajutorul gravitației, al balansului și al oscilațiilor desenează singur, și tereminul, instrumentul la care cânți fără să-l atingi. Absolut tot ce se vede la muzeu este explicat prin știință, nu prin magie”, spune Dan Colțea.
În timpul tururilor din muzeu, povestitorul face și experimente, pentru a le explica micuților cum funcționează iluziile. Iar cei mici sunt fascinați.
„Îmi place patul de cuie foarte mult și roata cu animale și cea cu păsări. Îmi plac și oglinzile. Iluziile sunt niște chestii wow”, ne-a spus Sara.
Iulia a fost și ea captivată de patul de cuie, dar și de oglinzile care au transpus-o în Țara Minunilor a lui Alice.
„Patul de cuie a fost cel mai interesant, oglinzile mi-au plăcut iar mult. E foarte fain muzeul, e prima oară când văd așa ceva. Nu știu ce e o iluzie, este o magie cred”, a mărturisit copila.
Inițiatorii spun că, deși este o premieră pentru România, conceptul este popular în marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.
Muzeul Iluziilor poate fi vizitat până în 31 ianuarie, iar până acum a trecut deja prin multe orașe din România. Biletul costă 15 lei, iar vizita durează o oră.