„The Lightning Project” (Proiectul Fulgerelor – n.r.) este spectacolul adus la Timișoara de trupa Lords of Lightning (Lorzii Fulgerelor – n.r.). Aceștia au vrut să arate lumii întregi cum se îmbină știința cu show-ul. Rezultatul este o experiență ieșită din comun, cu fulgere artificiale care se întind până la cinci metri lungime și luminează serile Timișoarei.
Carlos Van Camp este „magicianul” care s-a jucat cu tehnologia Tesla și a făcut posibil spectacolul. Electrician de meserie, a reușit să dezvolte o bobină Tesla pentru a permite unei persoane să stea în vârful acesteia și să poată manipula în condiții de siguranță fulgerul. A mai făcut una, iar din 2001 încoace, doi artiști se urcă pe două bobine Tesla îmbrăcați în costume de lanț din oțel inoxidabil care acționează ca o cușcă Faraday flexibilă ce îi protejează de electricitate.
Costumele, fiecare cu o greutate de 12 kilograme, îi acoperă complet, din cap până în picioare, și permit ca tensiunea înaltă să treacă peste suprafața metalului, protejându-i. Există și riscuri, iar pentru protecție suplimentară cei doi artiști poartă cizme și mănuși de neopren/cauciuc.
Pe baza ideii lui Carlos Van Camp a fost dezvoltată o coregrafie și a rezultat acest spectacol. Show-ul din Timișoara este pus în scenă de un bărbat și o femeie de la Lords of Lightning, pe muzica trip-hop a proiectului Armies, în spatele căruia se află Ovidiu Zimcea, un tânăr timișorean pasionat de muzică și proiecții speciale.
„Carlos a făcut experimentele cu electricitatea încă din copilărie și obișnuia să creeze tot felul de jucării electrice, apoi a devenit fascinat de tehnologia Tesla și Nikola Tesla și a început să creeze mașinării tot mai mari. Vrem ca spectatorii să înțeleagă că imposibilul este posibil și că știința poate fi distractivă. Experimentarea și pregătirea au durat ani de zile, dar coregrafia este creată în câteva zile și adaptată constant în funcție de condițiile de vreme, fie vânt, fie căldură, fie poluare. Suntem destul de obosiți fizic, mai ales din cauza costumelor. Riscuri există, dar suntem foarte precauți, iar costumele ne protejează și ne simțim în siguranță”, ne-a declarat Kino McDonald, performer Lords of Lightning.
Timișorenii care urmăresc spectacolul sunt protejați de fulgere, bobinele fiind împrejmuite de garduri aflate la o distanță mai mare de cinci metri de spectacolul propriu-zis.
Lords of Lightning este singura trupă de artiști din lume care creează spectacole cu două bobine Tesla. Mai există proiecte care folosesc tehnologia, dar nu la acest nivel, spun organizatorii de la Timișoara. Gruparea realizează astfel de spectacole încă din 2001 și oferă chiar și efecte speciale la festivaluri de muzică, premii cinematografice, în televiziune și în film.
Spectacolul din Timișoara se desfășoară până vineri, în câte un cartier al orașului. Este organizat în stil „pop-up”, adică organizatorii au decis să anunțe locația desfășurării cu doar 10 ore înainte, pe pagina de Facebook a evenimentului, fără a specifica locul exact.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro