Nimeni nu a făcut nicio investiție în infrastructură în ultimii 21 de ani, deși pe aici trec zilnic peste 1.200 de mașini și până la 10.000 de oameni, ceea ce înseamnă un sfert din traficul din vămile terestre din țară. Acum, șefii din județele Vaslui și Iași încearcă să găsească o soluție pentru a spăla rușinea autorităților centrale și chiar a celor de la Bruxelles.

Punctul de trecere a frontierei de la Albița, devenit unul al groazei

Principalul punct de trecere a frontierei dintre spațiul ex-sovietic și cel al marii Uniuni Europene a devenit unul al groazei pentru cele aproape 10.000 de persoane care-l tranzitează zilnic. Plină de gropi ca un drum ordinar dintr-un sat de la marginea județului Vaslui, șoseaua de intrare în țară prin Vama Albița pare una abandonată de autorități a căror singură preocupare a rămas doar verificarea amănunțită a mașinilor și călătorilor care nu au voie mai mult de două pachete cu țigări și o sticlă de tărie.

Autoritatea în administrarea căreia se află punctul de trecere a frontierei, Agenția Națională de Administrare Fiscală, nu a mai băgat niciun leu în infrastructura rutieră în ultimii 21 de ani, cu excepția unor cârpeli în urmă cu vreo cinci ani.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

În aceste condiții, șoferilor care trec prin vamă nu le rămâne decât să dea mărunt din buze și să le zică ”de bine” celor care ar trebui să găsească soluții pentru asfaltarea celor câteva sute de metri de drum. Paradoxal, românii care intră în țară au ajuns să facă chiar comparații cu vama de dincolo de Prut, din Republica Moldova, care este considerată drept un exemplu.

”Drumul este jalnic aici (n.red – Vama Albița), în comparație cu cel din Republica Moldova, care este ca în palmă. Îți rupi mașina în gropile astea. Trebuie să mergi încet și durează o groază. Asta este, o țară europeană. Cred că administrația locală ar trebui să se implice, căci sunt în administrarea ei”, a declarat revoltat unul dintre șoferii care tocmai intra în România.

La rândul său, conducătorul unui TIR din Republica Moldova a mărturisit că, la fel ca alți mulți colegi de-ai săi, și-a stricat cauciucurile în pietrele ieșite în afară pe pista unde se fac controalele documentelor.

”Pietrele acelea ascuțite fărâmă cauciucurile la TIR-uri. Puteți să le vedeți. De o sută de ori sunt mai bune drumurile la noi în țară decât aici. La noi în vamă se toarnă asfalt nou”.

O șoferiță din județul Iași consideră că nu este normal să arate așa un drum, în condițiile în care plătește taxe și vinietă statului român.

”Nu este normal să arate așa un drum. Noi plătim și nu vedem să se facă nimic în urmă. Nu arată a intrare în Uniunea Europeană. La banii pe care-i plătim, ar trebui să fie ceva modern”.

Autoritățile din Vaslui și Iași vor depune un memoriu la Guvern

Sătule de reclamațiile șoferilor, autoritățile din Vaslui și Iași s-au adunat, luni după-amiază, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița și au analizat, la pas, sutele de gropi din șoseaua vamală. Toți șefii și-au dat cu părerea și, la unison, au ajuns la concluzia că cineva de la București ar trebui să-și întoarcă fața și spre est, măcar până la granița cu Republica Moldova. În consecință, vor măsura, vor pune totul pe hârtie și vor trimite la Guvern un memoriu pentru a cere ajutorul. Cele două variante găsite de către autorități sunt fie trecerea șoselei din Vama Albița a Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și reabilitarea ulterioară a acestei, fie alocarea de fonduri de către ANAF pentru refacerea drumurilor.

”Pe sensul de intrare în țară, există o infrastructură care, din cauza vechimii ei, s-a degradat. Ca soluție, împreună cu domnul prefect al județului Iași, am găsit două variante. Vom încerca să găsim cât mai repede soluții pentru că, după cum ați putut vedea, lucrurile sunt cât se poate de serioase. În cursul acestei săptămâni, vom crea un memoriu comun, al prefecturilor din Vaslui și Iași, care va fi înaintat către Guvernul României și, fără niciun fel de modestie, am convingerea că va fi susținut și rezolvat”, este convins prefectul județului Vaslui, Eduard Popica.

Până când hârtiile prefecților de la Vaslui și Iași vor primi un răspuns, poarta de intrare în Uniunea Europeană rămâne una rușinoasă. Nimeni nu știe câți bani ar trebui pentru asfaltarea totală a patru kilometri de benzi de pe cele cinci piste de intrare pentru turisme și șase de ieșire și intrare pentru TIR-uri.

Cert este, însă, că șoferii din Republica Moldova au ajuns să râdă de un stat membru al UE, comunitate spre care locuitorii statului vecin visează de foarte mulți ani.

Citește și: VIDEO ȘOCANT. Oaia, simbolul național al ministrului Daea, chinuită pe „vapoarele morții”. Condițiile înfiorătoare în care sunt exportate animalele

 
 

Urmărește-ne pe Google News