“Școala am învățat-o de la tatăl meu, care a fost meșter popular la Cooperativa Arta Casnică Tismana. Eu am crescut pe grătarul mașinii ( de țesut- n.r.) și așa am învățat meserie. Eu creez modele, o zi-două le creez, în două trei zile pun pe material. Toate etapele astea durează”, spune Gheorghe Ciuncanu. El este cel care gândește designul hainelor și el este cel care le coase. Dar nu e singur în toată această afacere.
Bunic și nepot, împreună la târgurile tradiționale
Gheorghe Ciuncanu are toată familia alături de el, cu toții îl ajută și e tare mândru că nepotul îi calcă pe urme. “Eu fac această meserie de mic copil. Crescând acolo, cu bunicu în curte, vazând zi de zi asta la el, îmi place tare. E o meserie de familie. Bunicu a preluat de la tatăl lui, mama mea de la bunicul și eu o duc mai departe. Sunt conștient că ușor-ușor trebuie să preiau frâiele acestei meserii”, spune Cornel Moșoi.
Tânărul de 22 de ani coase cot la cot cu bunicul lui și e bucuros că hainele pe care ei le-au realizat au ajuns să fie purtate de premierul Viorica Dăncilă. “Doamna Elvira Şarapatin, (deputat social-democrat de Gorj) tot de la noi se îmbracă și văzându-o, doamna premier și-a dorit și dumneaei o hăinuță. Sunt mai multe modele ( pe care le-a luat de la ei- n.r.) Și doamna a primar are ( haine- n.r.) de la noi și suntem foarte mândri de asta”, precizează tânărul meșter popular.
Confecționarea unui palton poate dura și 3 luni
Cei doi participă la Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei în Parcul Regele Mihai I ( fost Herăstrău). Dacă meșterul popular știe să realizeze paltoanele și hainele, nepotul lui știe să-i facă reclamă și prezintă ținutele în detaliu celor care vin la căsuța lor din târg. “Noi facem tot ce aparține de elementele costumului popular, în special din zona Olteniei, de unde suntem. Toate produsele sunt din lână sută la sută. Cos și eu și mama, bunicul și bunica, cu toții. Lucrăm în familie”, mai spune Cornel. O haină poate fi gata în minimum două săptămâni, maximum trei luni în funcție de complexitatea modelului.
Una din hainele pe care le-a purtat Viorica Dăncilă de la meșterul din Tismana este model Dincă Schilerul. Acesta a fost un deputat de origine gorjeană care mergea în Parlament îmbrăcat în costum popular românesc. “Haina are elemente reprezentative ca pomul vieții, iarba și florile câmpului”, explică Gheorghe Ciuncanu. Paltoanele au prețuri cuprinse între 400 și 1.000 de lei.
Târgul de Paște din Parcul Herăstrău, poate fi vizitat zilnic, până pe 9 aprilie, în intervalul 10:00 – 21:00.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV| Apartamentul lui Gică Petrescu, scos la vânzare. Ce s-a întâmplat cu datoria de 14.000 de euro de la întreținere