Jandarmeria Română a invitat azi reprezentanţii mass-media la o demonstrație live de folosire a muniției trupelor de intervenție în misiunile în care este nevoie de dispersarea manifestanților, aşa cum a fost cazul la protestul diasporei, din 10 august, din Piaţa Victoriei.
Jandarmii au încercat, astfel, să arate că gazele lacrimogene și tuburile acestor proiectile, care s-au folosit și în 10 august, nu sunt letale pentru populație.
Au tras cu gaze lacrimogene în prezenţa jandarmilor şi jurnaliştilor
Un jandarm a tras cu gaze lacrimogene într-un poligon militar, asistat de jurnaliști, în timp ce un coleg de-al său se afla în aria de acțiune a acelor gaze.
Alexandru Dinică, subofițer tehnic principal, a declarat jurnaliștilor că rana care a fost prezentată pe reţelele de socializare de către un protestatar nu putea fi provocată de un tub de muniție al jandarmeriei.
„Acea urmă nu este lăsată de armamentul neletal, folosit de trupele de jandarmi. Deci, uitați-vă care este diametrul aici și ce rană avea acel om pe picior. Asta este toată muniția pe care noi o folosim la misiunile de restabilire”, a spus jandarmul.
„Toate materialele pe care vi le-am prezentat – grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul – sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este de producţie românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmboviţa – n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia, să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate ţările prin care tranzitează muniţia până să ajungă la mine. Nefiind atestată şi omologată, nu i se permite accesul în ţara respectivă”, a precizat Dinică.
Au fost prezentate toate armele folosite la misiunile de ordine publică
În cadrul demonstraţiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.
„Grenada de mână – corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe şi pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări letale.
În continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentraţia de gaz este aceeaşi ca la grenada corp-cauciuc şi ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferenţa dintre ele, lovitura care pleacă din corpul cartuş este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz.
Se trage în sus, între 45 şi 60 de grade. Nu se foloseşte lovitură directă, pentru că nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu şase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate mărită, are o capacitate de şapte litri de substanţă activă, concentraţie de 1%”, a arătat subofiţerul.
Jandarmul care a făcut demonstraţia cu armele folosire la mitingul din 10 august este subofiţerul tehnic principal Alexandru Dinică, cel care, în 2005, împreună cu colegii lui, a salvat zeci de oameni la inundaţiile din județul Galați, printre care și un copil de 8 ani și familia lui aflați pe o casă din comuna Cosmești din care se mai vedea acoperişul.
Dinică şi doi colegi de-ai săi, „Chinezu” şi „Banzai”, care se aflau la bordul unui elicopter al Ministrului de Interne, au reuşit atunci, în câteva ore, să salveze 57 de oameni. Subofiţerul l-a salvat, în ultimul moment, pe Andrei, care a fost la un pas să fie aruncat în apă de o rafală de vânt ce a smuls o bucată din acoperişul casei. Alexandru Dinică l-a protejat pe copil cu propriul trup şi l-a urcat în siguranţă în elicopter.
„Nu mi-am făcut decât datoria, atunci când suntem chemaţi să ajutăm oameni, nu ne gândim decât la asta. Nu contează viaţa noastră, ci zâmbetul celui căruia i-am mai dat o şansă la viaţă. Acel moment, cu Andrei, nu-l voi uita niciodată”, a declarat luni, pentru Libertatea, subofiţerul Alexandru Dinică, care a mai participat şi în următorii ani la astfel de intervenţii în ţară.
Citește și:
EXCLUSIV/Risipitorul Colea. Amintiri cu parfum și tutun cu Magda Răutu, soția regretatului actor
VIDEO/ Chinezii care au plâns când au vizitat bojdeuca lui Creangă din Humulești. ”Ne-am săturat să stăm la înălțimi”