Psihologul Marius Zamfir a studiat timp de 5 ani o metodă specială de învățare, iar acum propune niște cursuri prin care elevii pot să-și facă temele de 2 ore în doar 20 de minute. Totul e pe baza unui Soroban, abacul chinezesc, care a fost îmbunătățit în ultimii ani de japonezi.
Psihologul Marius Zamfir spune că aceste cursuri de dezvoltare neuropsihologică sunt împărțite în 3 domenii: aritmetică mentală, tehnici de memorare și citire rapidă. De bază este aritmetica mentală. De la ea se dezvoltă toate celelalte funcții, mai exact memorarea rapidă și fotocitirea. Iar aritmetica mentală se bazează pe Soroban. Abacul chinezesc este folosit de mai bine de 2.000 de ani.
„Aparatul ajută, pentru că folosim foarte mult partea vizuală. Copiii ajung să-și imagineze cum arată cifrele reprezentate. Ei își vor imagina cum arată piesele pe aparat. Dacă reușesc să memoreze prin minimum 3 căi senzoriale, probabilitatea de a uita este aproape spre zero”, spune Marius Zamfir.
„Secretul” folosirii mâinilor
Folosirea mâinilor are un rol foarte important în dezvoltarea dexterității, dar mai ales a neuronilor în oglindă, care sunt responsabili de capacitatea de a învăţa prin imitare. În plus, se dezvoltă emisfera cerebrală dreaptă, care e responsabilă cu imaginația, intuiția, procesarea emoţiilor. Iar cu Sorobanul, copiii folosesc mâinile foarte mult.
„Pe noi nu ne interesează să dezvoltăm niște funcții care să-l ajute pe copil să asimileze mai ușor informația. Un copil la 6 ani s-ar putea ca după 2 luni de zile să facă calcule, adunări cu milioane, în câteva secunde”, mai spune Marius Zamfir.
Copilul va avea capacitatea să vizualizeze cifrele
Cursurile Bright îi ajută pe cei mici să memoreze mai rapid, să gândească mai rapid în general și să asimileze o informație mai bine. Iar toate acestea vor fi de bază când elevul se va confrunta cu o mulțime de teme de la diverse materii, dar și pe viitor.
Cursul este structurat pe module.
Un modul are o lună de zile și vor fi 7 module pe an. O oră durează 50 de minute, dar vor fi diferite în funcție de vârsta micilor cursanți. Secretul este ca cel mic să lucreze și acasă, iar astfel, rezultatele se pot vedea chiar și după 8 ședințe.
„Noi le vom da tot timpul și niște exerciții de lucru acasă, pentru că fără 15- 20 de minute lucrate zilnic acasă nu poți transfera, la nivel mental, vizual, imaginativ acest aparat și de fapt, el atunci devine funcțional și viteza de procesare crește: când copilul are capacitatea, chiar dacă nu mai are aparatul în față, să vizualizeze tot timpul cifrele pe el„, adaugă Marius Zamfir.
Psihologii Asociației pentru Sănătate Mintală a Copilului vor ține cursurile începând din această toamnă. Ei au deja parteneriate cu câteva școli private, dar pot veni și în școlile și grădinițele de stat. Toate fondurile strânse vor fi folosite în campania „Stop autism virtual!”.
CITEȘTE ȘI:
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro