Săptămâna aceasta s-a deschis Art Safari 2018, unul dintre cele mai importante evenimente din România dedicat artei şi culturii. În cadrul acestui muzeu temporar, iubitorii de artă vor putea admira, în premieră naţională, o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari Bucureşti. „Anthroposynaptic Dior/Bihor” este o lucrare în oglindă, unde moda se împleteşte cu arta. Mai exact, o vestă Dior colecţia toamnă-iarnă 2017, primită cadou de Mircea Cantor din partea Christian Dior, a fost „înfrăţită” cu un cojoc autentic binşenesc, din Bihor.
„Ideea a fost de unire a acestor două cojoace, care au făcut atâta vâlvă în mass-media românească. Da, Dior a copiat acest cojoc tradiţional. Însă, ce mă interesează pe mine, ca artist, a fost forţa acestui cojoc, forţa care a străbătut atâtea generaţii de artizani din zona Bihorului, ca să ajungă să fie preluat de o casă de modă 1 la 1, fără nicio interpretare, fără nicio adăugire. Inclusiv, dacă sunteţi atenţi la detalii, veţi vedea chiar tricolorul românesc, care a fost inclus în design. Singurul contrast, sau singura diferenţă este că cel românesc e un cojoc pentru bărbaţi, iar Dior l-a făcut pentru femei”, a explicat Mircea Cantor, înaintea deschiderii expoziţiei Art Safari.
În cadrul Art Safari 2018, vizitatorii pot să vadă cum arată sculptura de un milion de euro a lui Brâncuşi, expusă pentru prima dată în ţara noastră.
Pentru aceeaşi expoziţie a fost selectată şi o altă lucrare realizată de Mircea Cantor – „Anthroposynaptic” – din colecţia Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăşi tradiţionale din Maramureş, cu care artistul a participat şi la Art Basel în 2015. Mai exact, a fost realizat un tablou uriaş din aceste cămăşi româneşti, unite între ele cu o broderie care se aseamănă cu o sfoară împletită, de culoare neagră.
„În România, se află foarte multe artefacte şi foarte multe piese de artizanat autentic, de foarte mare valoare, şi noi ce aşteptăm? Aşteptăm ca o altă casă de modă să vină să copieze alte piese, sau încurajăm iniţiative, la ordin de minister, la ordin de educaţie, ca aceşti artizani să poată trăi? Practic, ei sunt ultimii mohicani ai unei tradiţii pe cale să se piardă. În afara graniţelor trăiesc 2-3 milioane de români, care nu ar fi emigrat dacă ar fi avut posibilitatea să lucreze aici, să facă cojoace sau alte lucruri”, a mai spus Mircea Cantor.
Ediţia din acest an a Art Safari reuneşte lucrări din ultimii 100 de ani de artă românească, semnate de Grigorescu, Tonitza, Brâncuşi sau aparţinând unor autori contemporani, precum Mircea Cantor şi Radu Cioca.
Operele, a căror valoare totală este estimată la aproximativ 10 milioane de euro, pot fi admirate până pe data de 20 mai. Expoziţia este deschisă zilnic, între orele 12:00 şi 24:00, iar preţul unui bilet de o zi este 50 de lei.
Citește și:
REPORTAJ/ Actriţa Dorina Roman şi-a deschis propriul teatru la Braşov. “Dacă nu muşti din scenă până la lacrimă şi sânge, publicul simte și nu mai vine“
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro