Părintele Constantin Necula a vorbit, la interviurile Libertatea Live, despre Biserică și cei care o acuză pe nedrept că fură sau că are ”pupători de moaște”, dar și despre politiceni și situația actuală a României, despre românii care trăiesc în străinătate. El crede că se vorbește mult de ”România pierdută, România tulburată, România furată”, dar prea puțin de ”România euharistică” și de ortodoxia ca mod de viață. Părintele crede că Biserica este acuzată pe nedrept că fură și că oamenii au ajuns să creadă că dacă ai reverendă, ai și un xerox de bani sub ea. El crede că acum Biserica este ”înfiptă în știre cu orice preț” și este timpul ca această situație să se oprească.
”Oamenii Bisericii sunt mult mai lucizi decât mulți dintre politicieni. Este meritul lui Hristos”
”Este deranjant că în ultima perioadă s-a lansat ideea asta că este o rupere între biserică și popor. Noi suntem mult mai lucizi decât mulți dintre politicienii României care cred că sunt futuriști. Și cred că suntem mult mai lucizi decât multe partide. Dar ăsta nu este meritul nostru, ci este meritul lui Hristos. Mântuitorul este foarte lucid în raport cu poporul său. Și cred, în anul unității naționale, că Biserica măcar nu este mișcată de răutatea din jur. Discutând cu oamenii foarte mult, îmi dau seama că este nevoie de sinceritatea limpede a Bisericii. Iar ăsta este principalul motor ar modernizării oricărui discurs”, spune părintele Necula.
”Direcția în care merg politicienii nu este corectă”
Părintele Necula nu crede că direcția în care merg politicienii români este corectă.
”Îmi pare rău să o spun. Oamenii care sunt învestiți de încrederea noastră, de dragostea multora dintre noi, mulți dintre ei sunt idolii a mii de oameni, cred că negociază cu lucruri pe care nu le au și nu le vor avea niciodată. Biserica nu vine să propună alternative gălăgioase. În ciuda aparențelor, sunt foarte tăcuți. Eu sunt mai vorbăreț, dar asta este boală personală. Biserica este plină de oameni tăcuți care muncesc foarte bine. Care alcătuiesc, într-un fel sau altul, rezistența asta subpământeană a pământeanului. Este foarte important să ne aducem aminte că Biserica nu este împotriva poporului, pentru că ea este alcătuită din popor”, mai spune părintele Necula.
”Românii care trăiesc în străinătate nu și-au pierdut conștiința de nevoia mântuirii sufletului”
Părintele Necula îi respectă pe românii care trăiesc în străinătate, pentru că au un plus de siguranță material, care le dă verticalitate.
”Îndreaptă spatele un pic altfel. Dar îi văd îngrijorați și pe ei. Nu mai este ușor nicăieri. Dar îi văd privind un pic mai cu încredere în ziua de mâine, știu că au câteva drepturi câștigate, fără să mai poată fi atacate nici de patroni și nici de societatea în care trăiesc. Românii încă nu și-au pierdut conștiința de nevoia mântuirii sufletului, sunt afectați pozitiv de țările în care locuiesc, dar și negativ de lumea în care trăiesc. Au tot respectul meu, pentru că îi văd cum rezistă și în ce condiții rezistă, știu cât plătesc pe chiriile lor, pe viețile lor, pe viața și pe moartea lor. Poate învățăm de la ei ce înseamnă să ai contribuții respectate de stat. Să știi că atunci când dai un ban ca să fi respectat, trebuie să fii respectat de cel căruia îi dai bani”, spune părintele Constantin Necula.
”România euharistică este cea care face rezistența la toate mizeriile din jur”
Vorbind despre copiii care sunt aduși la biserică duminică de duminică pentru a primi Sfânta Împărtășanie, părintele profesor spune că aceasta este România euharistică depre care nu vorbește aproape nimeni.
”Vorbim de România pierdută, România tulburată, România furată… România asta euharistică este cea care face rezistența la toate mizeriile din jur. Copiii aceia ne arată că mai avem o șansă. Sunt părinți atei care sunt aduși la biserică de copiii lor. Vorbim de a doua sau a treia generație de copii care aduce părinții la biserică”, mai spune părintele Necula.
”În Post, să evităm răutatea, să nu huzurim și să dăruim celorlalți cât mai mult”
”Postul alimentar, când tu nu mănânci și te abții de la mâncare în exces, te abții să fii irațional în celelalte, îți raționalizezi modul de a te apropia de ceilalți. Biserica trebuie să insiste pe acest lucru, să spună: «Nu mai huzuriți!». Începând cu noi, cu oamenii bisericii, cu arhiereii, cu preoții, noi trebuie să învățăm să nu huzurim și să dăruim celorlalți cât mai mult, nu încurajând lenea, ci descurajând sărăcia. Oamenii cred că dacă ai reverendă, ai și un xerox de bani sub reverendă. În Post, să evităm răutatea, eu zic că este unul dintre cele mai importante mesaje pe care Biserica trebuie să le transmită și să facem ca din plusul nostru să dăruim celor care sunt în minusuri majore”, mai spune părintele Necula.
”Biserica este înfiptă în știre cu orice preț. Ajunge! Imbecilizăm cu acte false conștiința de iubire a unui popor”
Părintele Necula spune că mulți se uită cu jind la Biserică și o acuză pe nedrept că fură.
”Dacă am fura, nu s-ar mai vedea nimic. Banii intră acolo unde trebuie. Cine știe că Biserica are două-trei controale, alte instituții au un singur control? Dureros este că, în tot ceea ce produce Biserica, este taxată ca un producător. În tot ceea ce primește ca donație, Biserica este taxată ca un donator. În tot ceea ce dăruiește – pentru că Biserica dăruiește foarte mult -, Biserica este taxată ca un trădător. Cred că este momentul să ne revenim. Ajunge! Este un pic prea mult. Imbecilizăm cu acte false conștiința de iubire a unui popor”, adaugă părintele.
El afirmă că Biserica este cea care acum păstrează unitatea poporului român.
”Auzeam o doamnă că s-ar fi făcut 2.000 de kilometri de autostradă cu banii dați Bisericii. Îmi pare rău să spun că se făceau mult mai mulți. Dar fără Biserică, nu am fi avut România, să fim foarte bine înțeleși. Singura instituție care, deocamdată, păstrează unitatea poporului român este Biserica. Îmi pare rău să o spun. Este un adevăr”, mai spune părintele profesor.
Părintele Necula adaugă că Biserica este foarte atentă la felul în care își cheltuieşte banii. ”Preafericitul Părinte a avut cel mai bun discurs al unui lider român, la ora actuală, cu privire la demnitatea cu care trebuie privită Biserica în plan financiar. Lumea ne confundă, și ne confundă grav. Ne confundă cu propriile lor interese. Ei cred că dacă ei așa se comportă în partid, la firmă, în tot felul de tripouri politice, Biserica face același lucru. Biserica este foarte atentă, și îi asigur că, atunci când nu va fi atentă, ni se va trage de acolo foarte mult. Noi am văzut când am greșit. Că nu ai cum să nu greșeşti, ca oameni. Am văzut că, acolo unde am greșit, ne-a ieșit pe nas. Ceilalți greșesc și nu îi trage nimeni la răspundere”, adaugă părintele.
”Suntem o turmă fără păstor și asta ne costă”
Urmărind evenimentele din Piața Victoriei, părintele Necula este tot mai convins că ”suntem o turmă fără pastor”.
”Îi urmăresc pe cei care protestează în Piața Victoriei din ianuarie trecut. Conștientizez, pe zi ce trece, că suntem ca o turmă fără păstor, și asta ne costă. Singura instituție unde există un păstor este Biserica, și nu fac aici referire la Preafericitul Părinte Patriarh. În spatele arhiereilor noștri este Hristos.Deasupra noastră este Hristos. Magnetismul Bisericii noastre se naște și din asta. Până la urmă, avem un șef incoruptibil, care este Hristos”, mai spune părintele Necula.
”Mă doare sufletul când mă gândesc la o Românie arsă de singurătate, cu cele mai moderne autostrăzi, pe care nu mai circulă nimeni”
Părintele Necula suferă pentru că nimeni nu răspunde pentru copiii și intelectualii care pleacă din țară. Crede că românii rezistă fără autostrăzi, dar îl doare sufletul când se gândește la o Românie ”arsă de singurătate”.
”Românii rezistă și fără autostrăzi, dar ce facem când vom rămâne fără oameni care să meargă pe autostrăzi. Mă doare sufletul când mă gândesc la o Românie arsă de singurătate, cu cele mai moderne autostrăzi pe care nu mai circulă nimeni.
”Ceea ce se întâmplă în țară la ora actuală este subiect de rugăciune”
Părintele profesor mai spune că Biserica se implică în politică în modul în care se roagă pentru conducători. Se implică atunci când preia din atribuțiile statului.
”Ce ar fi fost Ardealul fără preoții care au făcut politică în Ardeal? Cu ce interes un lider politic independent dă lecții de economie Bisericii, el care a ratat economic câteva lucruri mari și a împins România în pragul unor crize majore. Ceea ce se întâmplă în țară, la ora actuală, este subiect de rugăciune. Noi, preoții din Biserică, trebuie să fim foarte atenți la ce avem de făcut, să fim foarte echilibrați Nu avem a apăra și a ataca pe nimeni. Biserica este întotdeauna pro. Pro life, pro bucurie, pro împăcare”, mai spune părintele profesor, venit în București pentru Sărbătoarea Ortodoxiei.
”Ortodoxia este un mod de viață. «Pupătorii de moaște» au și conținut în ceea ce fac”
Părintele Necula susține că ortodoxia nu este o credință fără conținut, este un mod de viață.
”Pentru Sărbătoarea Ortodoxiei, au fost organizate numeroase conferințe. Aceste conferințe arată că «pupătorii de moaște» au și conținut în ceea ce fac. Conferințele pe care le facem, le facem să dăm conținut credinței noastre. Ortodoxia nu este o credință fără conținut. Îl desfid pe acel pseudointelectual care îmi comunică, de câțiva ani buni, pe toate canalele, ce idioți sunt creștinii, ce lipsiți de educație, el vorbind limba română, până la urmă, el făcând școală în universități care au la bază teologia și biserica, el trăind într-o lume care este marcată simbolic, statutar, cognitiv de tot ceea ce înseamnă gândirea bisericii. Pentru că ortodoxia este un mod de viață. Dacă el, intelectualul de marcă, nu îl asumă, este absolut problema lui. El devine subiect de rugăciune pentru noi. Pentru că noi ne rugăm și pentru dușmani”, mai spune părintele Necula.
”Doresc ca în noaptea de Înviere să fim mai aproape de unire decât în celelalte zile”, spune părintele profesor, la finalul interviului.
Citește și: Secretele unei căsnicii de lungă durată. Povestea unui cuplu care serbează 55 de ani împreună