E trecut de ora 3.00.
De pe la cluburile de pe plajă încă se aud muzici amestecate. Pe marginea plajei din Vama Veche, merg care încotro câțiva petrecăreți. Cu sau fără sticle în mână. Nu se clatină, nu țipă. E finalul liniștit al unei nopți de distracție. Și dacă tot sunt la promenadă, intră și prin cortul ALIAT.
Prima regulă: trebuie să lase sticlele cu alcool la ușă. În „cortul de chill” se bea doar apă, cafea și ceai. Pe gratis. Tot pe gratis e și consilierea cu privire la consumul de alcool. Da, pare absurd. Cum să faci prevenție în Vama Veche, când lumea e venită tocmai să uite de convenții? Uite, că se poate.
„5-10 minute de discuție cu o persoană pe acest subiect poate să prevină o ciroză, un accident de mașină, o pensionare anticipată cu ani de zile, este o investiție realmente extrem de benefică”, explică Eugen Hriscu, psihoterapeut psihiatru, specialist în adicții. Și DJ în perioada în care este deschis „cortul de chill”.
Câțiva adolescenți se tolănesc pe pufurile din cort și acceptă bucuroși cafea. Unul dintre ei e mai „vesel” și au grijă ceilalți de el. În Vamă, e libertate, nu?Pe timpul verii, ceva mai puțină decât de 1 mai, se pare.
„De 1 mai sunt mai mulți tineri și acolo sunt probleme foarte serioase, avem și voluntari de la SMURD care trebuie să intervină fiindcă unii beau până devin inconștienți. În restul timpului vin aș zice ca medie de vârstă persoane de 30 de ani, oameni care consumă oarecum mai responsabili, dar între ei găsim și persoane cu un scor foarte mare, care se încadrează la un scor foarte mare, deci care se încadrează la un risc de dependență de alcool și chiar și persoane cu dependență de alcool”, explică Viorel Roman, psihoterapeut la Clinica ALIAT și unul dintre specialiștii de la „cortul de chill”.
Picătura care face diferența dintre dependență și consum rațional
A doua zi, alt public trece pe la cort.
Cei care, în drumul lor spre masa de prânz, se opresc la o mică discuție. „Ce se întâmplă aici?”, e prima lor întrebare. Cei mai mulți acceptă să treacă și prin testul audit (Alcohol Use Disorder Identification Test), un test de evaluare si auto-evaluare a comportamentului de consum de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătații. Practic, pe baza a zece întrebări, află dacă beau prea mult.
„Eu știu cum se consumă alcoolul, în stare pură, limitat, n-ai cum să consumi alcool așa ca boul. Nu întrec măsura, eu când vreau să beau, beau cu măsură”, spune Robert, unul dintre tinerii care au venit la cort și care nu se mai dau plecați. De altfel, sunt foarte mulți cei cărora nu le mai vine să plece de aici sau care, dacă văd că e aglomerat, se duc și revin mai târziu. Specialiștii spun că e semn că au nevoie să vorbească cu cineva și mai mult, să afle informații sigure.
Un cort de chill l-ar fi ajutat tare pe Cătălin, un fost dependent care de șapte ani nu s-a mai atins nici măcar de o bere. Asta după ce o banală ieșire în oraș însemna cel puțin 15 beri pentru el.
„Mi-am dat seama din tinerețe, când consumam mai mult decât prietenii mei, am avut modelul în familie, de la părinții mei. Dacă prietenii mei se puteau opri la 2-3 beri, eu trebuie să continui până la 10-15 bei, în perioada adolescenței și spre maturitate. Consumul a început să crească de la an la an. Lăsatul propriu-zis este ușor, oricine se poate lăsa. Mai greu este să menții starea de abstinență pe parcursul anilor”, spune Cătălin. O viață care s-ar fi putut încheia cu un accident cumplit sau cu o boală s-a repus pe făgaș aproape nesperat. Când i s-a născut copilul, Cătălin și-a dat seama că nu vrea ca puștiul său să aibă aceeași soartă și să crească alături de un părinte alcoolic. Până la prânz a băut o cafea, o cola și o apă minerală rece. Și marea e la fel de frumoasă ca și după o bere. Mai mult, are afacerea lui, a studiat psihologia și îi ajută acum și pe alții să scape de boala grea a băuturii.
La cort vin și mulți apropiați ai celor care beau și cer ajutor.
Daniela Mihăilescu este asistent social și fostă codependentă. Totodată, este și una dintre persoanele care răspunde la linia ALCOHELP – 0219335.
„Marea majoritate vin și întreabă ce să fac eu ca să nu mai bea cel de lângă mine, ori hotărârea asta nu poate să o ia decât persoana care consumă. Până la urmă nu există soluții din afară pentru a întrerupe consumul. Această hotărâre trebuie să o ia doar persoana care consumă și am observat că într-un procent foarte mare din cei care sună contribuie la dependența persoanei care consumă pentru că nu știu cum să gestioneze situațiile de risc, nu știu cum să acționeze în momente în care persoana este intoxicată, nu știu cui trebuie să se adreseze, ce servicii sunt deja la dispoziție și pot apela”, explică Daniela.
A trecut și ea prin problema asta, având un partener dependent de alcool.
Cât înseamnă o băutură
8% dintre cei care vin la cort și își fac testul au probleme grave cu alcoolul și primesc sfaturi. Mulți nici măcar nu știu cât înseamnă o băutură: o bere de 330 ml, un pahar de vin de 140 ml sau o tărie de 40 ml. „Când evaluăm consumul lor, le spunem că ce se întâmplă în Vamă nu contează așa de mult în a-și evalua consumul lor din ultimul an. Există în România analfabetism alcoolic cu adevărat. Habar n-ai cât trebuie să bei, ai impresia că toată lumea bea, deși studiile arată că 40% dintre români nu au consumat alcool în ultimele șase luni, dar din perspectiva cuiva care consumă alcool, așa se vede”, explică psihologul Viorel Roman.
Alcoolismul este o dependență parșivă, spun specialiștii, care se instalează pe nesimțite și pe care trebuie să o controlezi toată viața. Cei mai mulți dintre români sunt băutori ocazionali, dar și asta poate deveni o problemă pe termen lung. „Pentru că persoana trece printr-o perioadă mai dificilă în viață sau și-a făcut niște prieteni noi care consumă mai mult sau pur și simplu este stresat de viața de zi cu zi și la sfârșitul zilei ajunge să bea un pic mai mult ca să poată să se relaxeze. Acestea sunt situații foarte normale de viață, unde cantitatea de alcool consumată ajunge să fie mai mare, oamenii se expun la un risc, fără însă a fi ceea ce numim alcoolic sau dependent de alcool. Și atunci, în situația asta foarte la început de probleme cu alcoolul, persoana are o capacitate de autocontrol restantă foarte bine și metafora pe care o folosesc este aceea pe autostradă când mașina trage volanul, trage de dreapta fără să-ți dai seama și auzi banda aceea de atenționare sub roțile mașinii care te face să tragi stânga. Un proces asemănător se întâmplă și cu acești oameni care descoperă de multe ori cu uimire că au un consum de alcool care îi pune la risc”, a explicat și psihiatrul Eugen Hriscu.
Printre sfaturile pe care le primesc se mai numără și faptul că o masă bună poate să ajute înainte de o petrecere la care se consumă alcool. Totodată, fiecare pahar de alcool ar trebui urmat de unul de apă și nu ar trebui să depășiți patru unități la o petrecere, asta dacă în general aveți un consum cumpătat în general. Alte sfaturi găsiți la „cortul de chill” care se întoarce în Vamă în ultimul weekend din august.