În orele lungi de așteptare, bătrânele au schimbat impresii.

Discuțiile au oscilat între: „Are un substrat pomana asta. Să ne abată privirea de la ce se întâmplă în țară” și „Cu ocazia asta, doamna Firea s-a apropiat și mai tare de inimile noastre”. Dar nimeni n-a plecat de la coadă.

250 de pensionari s-au înscris astăzi pe listă.

De la spital, la bal

Peste 400 de persoane au venit în prima zi de înscriere la tabăra cultural-educativă organizată gratuit de Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Unii au stat cu nepoții în soare, ore în șir, ca să se asigure că sunt pe listă.

Pe alții, problemele de sănătate nu i-au împiedicat să se înghesuie și să stea în picioare, sub soarele crud al lui august. Elena Andrei (71 de ani) a venit direct de la spital. „Am fost operată acum două zile. Aseară am auzit la televizor. Și mi-am făcut azi (joi- n.r.) ieșirea, și m-am oprit aici. Am venit direct de la spital să prind un loc în Grecia!”, zice femeia, după care-și completează fișa de înscriere în programul Primăriei. Se oprește brusc din scris și mă întreabă „Ia vedeți, sângerez?”.

Nu sângera, dar nici nu intenționa să meargă acasă până nu era sigură că este înscrisă în program. Doamna Elena a lucrat ca tehnician proiectant la IPROCHIM, iar acum are o pensie de 1.300 de lei. Nu a fost niciodată într-o țară străină și își dorește tare mult să plece în Grecia, prin programul de tabere oferit gratuit de primărie.

«Prea e mare pomana»

La câțiva metri de ea, surorile Șoltuz erau convinse că o să intre în sediu în câteva minute. Veniseră de la 8.30, desi programul începea la 10.00.

„Am mai fost în Grecia de 16 ori, cu un grup de babe. Am venit la 08.30 și m-am înscris la numărul 187, deci deja erau aproape 200 de persoane înaintea mea. Probabil că au auzit mult mai devreme. Cum babele n-au somn, probabil că, gata, de la 6 (dimineața- n.r.), gata, au fost pe recepție (…) Eu mă gândesc că are un substrat pomana asta care este. Să ne abată privirea de la ce se întâmplă în țară. Ceva nu e în regulă. Prea e pomana mare”, comentează Georgeta Șoltuz (78 de ani). Dar nu s-ar da dusă.

Auzind discuția, o altă pensionară o apostrofează: „E bine, doamnă! Cu ocazia asta, doamna Firea s-a apropiat și mai tare de inimile noastre!”.

Multe dintre bătrânele doamne, accesorizate cu pălării, ochelari de soare și evantaie, și-au pierdut răbdarea când au văzut că „merge greu rândul” și s-au certat cu organizatorii.

Astăzi, doar 250 de persoane au fost primite la Centrul pentru Seniori, actele celorlalte urmând să fie preluate luni 6 august, când va fi reluat programul cu publicul.

Tabăra tematică gratuită din Grecia, din localitatea Paralia Katerini, se va desfășura pe parcursul a 8 zile (7 nopți), pentru 1.000 de beneficiari. Condițiile pentru participare sunt: solicitantul are domiciliul sau reședința în municipiul București de cel puțin un an; să aibă vârsta minimă de cel puțin 50 de ani, să fie apt din punct de vedere medical și să aibă un venit brut mai mic sau cel mult egal cu salariul minim brut pe economie (1.900 de lei).

Valoarea contractului plătit de Centrul pentru Seniori al Municipiului București

Valoarea contractului încheiat de Centrul pentru Seniori al Municipiului București a fost de 1.560.000 de lei cu TVA, pentru 1.000 de persoane. Rezultă 1.560 de lei de persoană, deci aproximativ 337 de euro/ persoană.

Plecările se vor face în cinci serii, în perioada 24 august-  21 septembrie (data ultimei plecări). Pe piața liberă, tarifele pentru șapte nopți în Paralia  Katerini pornesc de la 140 de euro (fără mese, cu transport cu autocarul asigurat și fără opționale incluse) și depășesc 400 de euro (în regim all- inclusive și transport cu autocarul asigurat, dar fără opționale incluse).


Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ / Inculpați interceptați de DNA când povestesc intervențiile la Firea&Pandele!


 

Urmărește-ne pe Google News