O machetă cu Superman căzut în cap, un social-democrat îmbrăcat în straie populare, parlamentari pentru care masca de protecție a fost opțională, membrii AUR strigând: „Fără bețivi în funcții publice”, citate din Winston Churchill, trimiteri la Kafka, glume cu supereroi și ironii în limba engleză. Așa s-ar putea rezuma ziua moțiunii în Parlament, în plină criză politică.
În paralel, România trăiește o altă criză, una sanitară și mult mai gravă. În ziua moțiunii, am rămas fără niciun pat liber pe secțiile ATI, au fost confirmate 15.037 de noi cazuri de COVID-19 și au murit 252 de persoane în 24 de ore. E cel mai grav bilanț înregistrat de la începutul pandemiei.
Un număr record de parlamentari, 281, au votat pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis.
Iată filmul moțiunii de cenzură:
Ora 11.00. Pe holurile Camerei Deputaților mișună jurnaliștii, în așteptarea „greilor” din Parlament. Unii au venit deja. Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu și liderul PSD Marcel Ciolacu dau declarații, așezați la fel ca în Parlament: în opoziție. La final, se salută cordial și zăbovesc la vorbă câteva momente.
O oră se scurge fără incidente. Doar copreședintele AUR, George Simion, face ture pe holuri și transmite live pe Facebook. Este nerăbdător în așteptarea premierului Cîțu.
Până la sosirea lui, se mulțumește să filmeze din toate unghiurile macheta cu Superman răsturnat, pe care trei social-democrați o așază în fața ușii de la Camera Deputaților. „Oameni răi, chiar așa să-și bată joc de premierul nostru? Atâta merită Cîțul nostru?”, remarcă râzând un parlamentar.
„Pe el, pe mama lui!”
Ora 11.53. „Pe el, pe mama lui”, strigă un parlamentar, ca la fotbal, la vederea premierului Florin Cîțu. Are efect. Jurnaliștii îl încolțesc imediat, dar în zadar. Cîțu rămâne mut în fața întrebărilor și se strecoară în sală.
Nu scapă nici aici. De această dată, premierul este încolțit de parlamentarii AUR, cu George Simion în frunte. Cei doi președinți de partid fac un ping-pong verbal. „Pregătit să plecați?”, „Nu o să ajungi niciodată la guvernare”, „Marionetă, o să pleci!”, „Pe la Ambasada Rusiei când ați mai fost? Pe la casierie ați mai trecut?”.
Parlamentarul PNL Nini Săpunaru intervine să calmeze spiritele. Dar liderul AUR nu se dă dus. Vrea un selfie pentru posteritate. „Domnule Superman, vă rog frumos, un selfie. De astăzi, Superman se transformă în omul invizibil”. Cum-necum, Simion reușește și dă poza zilei.
Ora 12.15. Începe ședința. Atmosfera este așa de relaxată în plen, încât unii parlamentari renunță la măștile de protecție și la distanțare. De la prezidiu, Ludovic Orban, care conduce ședința alături de Anca Dragu, le cere să-și pună măștile regulamentar.
Senatorul PSD Lucian Romașcanu dă tonul atacurilor la Guvern și începe printr-un disclaimer: „Urmează un text care vă poate afecta emoțional”. Cei din sală nu par impresionați. Își găsesc de lucru: butonează telefoanele, mâzgălesc sau șușotesc.
La prezidiul unde ar trebui să stea membrii Guvernului sunt multe locuri libere. Se poate, deci, păstra distanța recomandată: un scaun ocupat, unul liber. Ministrul muncii, Raluca Turcan, alege, totuși, să stea lângă ministrul educației, Sorin Câmpeanu, iar Kelemen Hunor, unicul vicepremier rămas după demisia lui Dan Barna, între Cîțu și ministrul de finanțe, Dan Vîlceanu.
„E bun textul, dar nu-l interpretează bine”
Ora 12.30. Sala se animă abia când Florin Cîțu trece la microfon. Se strigă „Acasă”, „Rușine”, „Fără bețivi în funcții publice” și se huiduie. Discursul premierului este axat pe antagonizarea foștilor miniștri USR PLUS, miniștri care până nu demult au făcut parte din cabinetul său.
„E bun textul, dar nu-l interpretează bine”, remarcă un angajat al Camerei Deputaților, care a mai văzut multe astfel de spectacole puse în scenă de la tribuna plenului reunit.
Florin Cîțu reușește să-și ducă discursul la capăt, iar câțiva liberali îl aplaudă în picioare.
Între timp, George Simion este într-un continuu balet între funcția sa de deputat și rolul de influencer. Pe tot parcursul discursurilor de dinaintea votului, copreședintele AUR nu și-a întrerupt transmisiunea live în care era angajat și n-a lăsat telefonul jos nicio clipă. Doar a mai schimbat mâna, din când în când.
Aplauze la momentul nepotrivit
Ora 13.00. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunță victorios: „Astăzi facem dreptate pentru români. Guvernul Cîțu va pleca acasă”. Aplauze furtunoase. Ici și colo, inserează ironii la adresa premierului, stârnind hohote de râs: „Tu, Florin Cîțu, ai eșuat big time”, „Florine, Superman, ai căzut în cap, zboară acasă!”
Ora 13.30. Deputatul PSD Sorin Grindeanu le reamintește membrilor USR PLUS că moțiunea pe care urmează să o voteze este și despre ei, „despre eșecul vostru de a administra țara, despre reformele promise când erați în Opoziție și de care s-a cam ales praful când ați urcat treptele Palatului Victoria”.
Câțiva liberali aplaudă, furați de discursul anti-USR PLUS. Își dau repede seama de ridicolul situației și se potolesc.
Discursurile mai sunt animate doar de comentariile parlamentare din sală: „Condamnatule”, „Demisia”, „Mi-am pus cravata de sărbătoare”, „Ba nu, e cravata de legionar”.
Premierul Florin Cîțu părăsește sala înainte să înceapă votul.
„Gata, ne-am liniștit!”
Ora 14.10. Începe votul. Marcel Ciolacu se plimbă printre scaune, dă indicații, mobilizează partidul. În câteva momente, e buluceală în fața urnei: cei care au depus moțiunea se asigură că toată lumea votează, liberalii vânează potențialii trădători, cu telefoanele pregătite pentru poze doveditoare.
Se votează cu bilele la vedere. Unii parlamentari se joacă cu bilele să creeze suspans, alții le scapă pe jos, unii își fac cruce, alții își dau masca jos și stau la poze înainte de a introduce micile obiecte rotunde în urne.
Ora 14.45. Breaking news: Guvernul Cîțu a picat. Câteva secunde mai târziu, Marcel Ciolacu iese din sală zâmbind. „Gata, ne-am liniștit”, anunță el.
Un rezultat previzibil și un viitor imprevizibil
A fost o moțiune cu un rezultat previzibil. Liderii politici dau declarații, dar toate se termină fără concluzie.
Câteva ore mai târziu, președintele Klaus Iohannis îi ceartă pe cei care au răsturnat Guvernul și le solicită politicienilor maturitate și responsabilitate. E o situație gravă, o criză, spune șeful statului. Așadar, anunță consultări cu partidele, însă abia săptămâna viitoare. Cine, ce să ne grăbească?
Foto: Inquam Photos/ George Călin