În prima zi, pe strada principală din satul Curcubeu, comuna Balta Doamnei, judeţul Prahova, a fost soare. Ici-colo mai zăreai câte-un cetăţean prin curte sau pe stradă, prins cu diverse treburi. La şcoala din localitate, unde a fost amenajată secţia de votare numărul 308, bate vântul. Doar membrii comisiei sunt prezenţi la datorie.

„Este prezenţă scăzută tare. Dar poate vor veni după-amiază, mâine… Vom vedea”, spune preşedinta comisiei de votare.

La câteva sute de metri, mai mulţi curcubeni descărcau dintr-o autoutilitară tuburi de beton.

– Bună ziua! Prinşi cu treabă?
– Da, ne-aţi prins în fapt, cu munca!

– Şi la referendum nu mergeţi?
– E, numai asta ne trebuia nouă! Au făcut şosele, au făcut tot şi numai asta n-au rezovat, problema cu oamenii sexuali (n.r. – homosexuali).

– Ei zic că e o problemă care trebuie rezolvată.
– Spitale, nu? Şosele, nu? Bani nu ne dă?

Mai la deal, pe o stradă lăturalnică, întâlnim o femeie care curăţa cartofi într-un lighean. Stătea pe un scaun mic, din lemn, într-o curte împrejmuită cu gard din uluci vechi. Poarta abia se mai ţinea într-un cablu de cauciuc, transformat în balama, iar pentru a o închide sau a o deschide, trebuie cu putere să o ridici și s-o tragi.

– Aţi fost, veţi merge la referendum?
– E soţul meu acolo. Eu nu pot să mă duc.

O altă femeie, care intra în acea curte, spunea că sâmbăta nu se merge la vot. Dar, totodată, nu înţelege de ce ar trebui obligaţi homosexualii să trăiască împreună cu femeile.

– Mergem mâine, că azi avem treabă. E sâmbătă şi mâine nu poţi să speli rufe, să faci alte alea.

– Ce părere au oamenii din Curcubeu despre referendum?
– În primul rând aşa ceva nu poate să se întâmple, să stea bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Acuma nu poţi să obligi omul, dacă are o astfel de conotaţie sexuală… Dar Guvernul, în loc să se ocupe de ce-i mai grav, de pensionari, de copii, să ajute familiile sărace… Nu poţi să obligi omul să stea cu o femeie, dacă nu poate sta.

Şi la referendum ce veţi vota?
– Nu! Nu sunt de acord să se căsătorească bărbat cu bărbat!

– Deci veţi vota „NU”?
– Nu!

O familie a decis să meargă la vot împreună. Soţul, soţia, copilul adolescent şi bunica. Odată cu exprimarea acestor opțiuni, prezenţa la vot din Curcubeu, la ora 13.00, a crescut cu aproximativ 30%, ajungându-se la un total de 13.

– Ce aţi votat, „DA” sau „NU”?
– „DA”! Păi, lăsăm puşlamalele să-şi facă de cap? Nu-i corect să fie doi bărbaţi şi două femei!

– Nu s-au înghesuit prea mulţi să vină la vot…
– Eh, e timp. Legea lăsată de Dumnezeu e să fie un bărbat şi o femeie. Atunci putem să ne procreem. Dacă vor copii, să-şi facă ei, doi bărbaţi să nască copii. Să nu le dea dreptul nici la căsătorie, nici la înfiere de copii. Dacă vor copii, să-şi facă ei singuri.

– Curcubeul este simbolul comunităţii gay. Ce părere aveţi despre simbolul pe care l-au ales?
– Curcubeul de aici, de la noi?

– Curcubeul de pe cer.
– A, credeam că… La noi, Curcubeu se numeşte satul de aici. Şi-au ales ceva la care nu poţi renunţa la el, şi care nici nu poţi să-l prinzi, nici nu poţi să-i faci nimic. E un simbol pe care Dumnezeu l-a lăsat ca semn de potop.


Citește și:

VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București

Cum arată buletinul de vot la referendumul pentru definirea familiei. Dacă scrii ceva pe buletin, dar pui ștampila corect, votul e valabil

Urmărește-ne pe Google News