Tânărul a învățat să manufactureze cuptoarele din lut de la niște bătrâne din Beuca, județul Teleorman. 

Lemnele trosnesc sub țestul înclinat și fac concurență căldurii de afară. George ia din covată o bucată de aluat și o întinde ca pe o turtă mai groasă. Face câteva modele cu coada furculiței pe ea și apoi zdrobește deasupra o roșie coaptă.

„Așa se rumenește mult mai frumos și are și gust mai bun. Poți să o ungi și cu ou, dar cu roșie din grădină e mai bun”, explică tânărul, ca un masterchef. Apoi curăță jăraticul de sub țestul încins și pune turta în „pântecul” lui. George trage jăraticul pe marginea țestului, să izoleze căldura înăuntru.

 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Minutele trec greu. Se fac 20 și capacul se ridică sub privirile a zeci de ochi adunați în jurul țestului ca lângă landoul unui copil proaspăt venit de la maternitate. George ridică pâinea rumenită spre exemplificare. Nimeni nu suflă o vorbă. Se așteaptă degustarea. George continuă toată ziua așa, în jurul țestului, hrănind pofticioșii cu pâine.

Este pâinea cu gust adevărat, pâinea-regină într-o lume a aluaturilor congelate, aduse bocnă din alte țări și coapte în pripă în cuptoare cu microunde.

Pâine unsă cu roșii, coaptă la țest

George Dumitru este student la Universitatea Politehnica din București și, în timpul liber, face țesturi pe care le vinde pe internet.

Ideea mi-a venit întâmplător, de la nevoia bunicii mele, căreia i se spărsese țestul pe care îl avea în curte și a fost nevoită să-și facă altul. Bunica nu mai putea să își facă, fiindcă era foarte în vârstă și a apelat la câteva vecine care au ajutat-o. Eu, fiind în vacanța de vară, am ajutat-o și eu pe bunica și pe vecinele dumneaei. De atunci am învățat acest procedeu”, povestește studentul care face țesturi de pâine.

O oră. Cam atât îți ia să faci o pâine la țest. Cum sunt mulți care caută autenticul, mica afacere de familie a lui George Dumitru se dovedește a fi un succes. Unde mai pui că fiecare român mănâncă în fiecare zi cam jumătate de kilogram de pâine. Din păcate, nu o pâine de calitate.

George crede că cei cărora le pasă ce mănâncă vor face un efort și vor dedica timp ca „pâinea cea de toate zilele” să fie cu adevărat o pâine.

„E important, pentru că eu acolo am crescut cu această pâine la țest și am ajuns la momentul la care am constatat că aceste produse sunt la limita dispariției și nimeni la nivel de țară nu le mai produce, noi fiind singurii producători la nivel de țară. E păcat ca un astfel de produs să se piardă și tradiția pâinii la țest să piară”, spune tânărul.

Pentru fabricarea țesturilor, George folosește o argilă roșie specială, pe care o ia din Beuca, localitatea bunicii sale. Țestul se usucă apoi la soare, timp de o lună. Tot timpul merită, mai ales că sub țest poți să faci și alte mâncăruri: pui copt la țest, tocănițe și chiar pizza. Prețurile pentru țesturi încep de la 150 de lei. Dar un astfel de cuptor de pâine te ține cu anii, promite George.


Citește și:

VIDEO Localnicii din 2 Mai sunt nostalgici. De la plimbări sub cerul cu stele la pretenții de 5 stele

Urmărește-ne pe Google News