Dramă într-o familie din Constanța. La scurt timp după naștere, o tânără mămică a suferit o complicație ce i-a fost fatală. Familia Mocanu a ales spitalul privat Isis din Constanța. Totul a fost normal și nimeni nu le-a vorbit de niciun risc, ținând cont că femeia era la a doua naștere și pe care voia sa o facă natural, după ce la prima a suferit o cezariană. Mai mult, în câteva imagini filmate în salonul de spital, mama și copilul par în regulă, ca la începutul unui nou drum într-o familie fericită. Nimic nu prevestea că acelea aveau să fie ultimele imagini cu femeia în viață.
„Din declarația unei doamne doctor de a doua zi dimineața a reieșit că nu există niciun motiv pentru care să fi ales cezariana”, a declarat pentru Libertatea Gheorghiță Mocanu, soțul femeii.
De altfel, nașterea a decurs normal, travaliul durând trei ore, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie. În tot acest timp, bărbatul a fost lângă soția sa.
„Totul a decurs normal, a născut un copil perfect sănătos după un travaliu de trei ore. Soția era OK, destinsă. După naștere, cam la 40-45 minute, a cerut medicului care o curăța de resturile de placentă și care o cosea, să o lase câteva minute să se odihnească. Doctorul a fost de acord, iar mie mi-a cerut să mă duc să stau cu copilul care se află într-un salon alăturat. După câteva minute, am auzit-o țipând puternic de mare durere. Am vrut să intru înapoi în sala în care se afla ea, dar o asistentă mi-a spus să astept afară. Se auzeau doar gemete, iar după aproximativ 5 minute am auzit o asistentă spunând că nu are puls și că intră în stop. La scurt timp, au ieșit cu ea din sala de nașteri pe o targă pentru a o duce in camera de resuscitare, iar pe drum a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, iar un medic le-a cerut asistentelor să sune la 112”, a povestit soțul femeii.
Echipajul ambulanței ajuns la spitalul privat a intubat-o si a transportat-o la Spitalul Județean Constanța. Aici, a fost dusă direct în sala de operații, unde o echipă complexă de medici a luptat aproximativ trei ore să-i salveze viața, dar fără succes.
„A fost un caz grav, pacienta pierzând o cantitate mare de sânge într-un timp foarte scurt, în urma unei rupturi de uter”, a precizat dr. Vlad Tica, medicul șef al secției de Obstetrica ginecologie a SCJU Constanța.
Soțul femeii spune că șeful clinicii private a încercat imediat după ce starea de sănătate a soției s-a agravat să îl liniștească, spunîndu-i că în timpul extragerii placentei care nu a ieșit singură pacienta a suferit o ruptură de col uterin, dar așa ceva este destul de frecvent și că nu are de ce să își facă griji.
Cu toate acestea, femeia a decedat, fiind resuscitată în total de cinci ori.
Gheorghiță Mocanu a povestit că a fost la Colegiul Medicilor, pentru a reclama actul medical în urma căruia soția sa a decedat. Aici însă, a avut parte de o surpriză.
„Mi-au spus că acceptă doar plângeri redactate la calculator, că cele scrise de mână pot fi greu lizibile, înainte de a vedea cum scriu. O să mă duc și cu o sesizare scrisă la calculator și voi depune și plângere penală”, a precizat bărbatul.
Într-un comunicat de presă, Departamentul de comunicare al Isis Hospital precizează că travaliul și nașterea au decurs normal, „sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală”.
Nou-născutul, un băiețel de 2.600 grame, scor Apgar 8-9, are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor Secţiei de Neonatologie din unitatea privată.
Reprezentanții clinicii spun că femeia a suferit „un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară”, complicaţie ce nu poate fi depistată înaintea nașterii, cu un prognostic foarte grav.
„Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurior clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană. Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare”, se arată în același comunicat de presă.
Echipa medicală susține că au fost discutate cu pacienta, pe durata sarcinii, modalităţile de naştere, aceasta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană. Medicii menţionează că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană.
Citește și: Părinții tinerei ucise de subofițerul MApN, declarații șocante. “Are un dosar care s-a muşamalizat pentru că are un cumnat în Poliţie”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro