Deși susțin războiul de pe teritoriul Ucrainei, cetățenii ruși se bucură de o viață liniștită în Uniunea Europeană, ocupând pas cu pas capitala Austriei cu ajutorul banilor Kremlinului, potrivit investigației ziarului „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean, trad.).
Publicația ucraineană a urmărit pe parcursul mai multor luni viața din Viena, arătând că elitele ruse au susținut în ultimii ani retorica antieuropeană a Moscovei, dar au ales, în schimb, să locuiască pe teritoriul UE: să-și cumpere case și să-și deschidă afaceri în Viena.
Austria este însă cunoscută ca unul dintre statele UE care și-au păstrat relații economice și politice cu Rusia, chiar și după anexarea Crimeei în 2014, fiind dependentă de gazele rusești. Odată cu vetoul împotriva României la aderarea la spațiul Schengen, specialiști, precum și presa internațională au arătat că decizia Austriei este un joc făcut Rusiei.
Contabilul-șef al companiei Lukoil și fostul premier al Rusiei se plimbă pe străzile Vienei
Investigația jurnaliștilor ucraineni arată că, în luna septembrie, oligarhul rus apropiat de Vladimir Putin, Suleyman Kerimov, a sosit din Dubai la Viena. Avionul oligarhului continuă să se afle pe aeroportul vienez.
Pe străzile Vienei, jurnaliștii ucraineni l-au identificat și pe Viaceslav Verhov, contabil-șef al companiei rusești Lukoil, cu care au și discutat câteva minute. El i-a rugat pe jurnaliști să nu publice interviul, pentru că rudele lui vor avea probleme acasă. Colegul lui Verhov, vicepreședintele Lukoil pentru relații comerciale, Oleg Pașaev, a fost filmat la o terasă a unui hotel de lux din Viena, fumând relaxat și consumând un vin foarte scump.
Din hotel a ieșit și fostul premier al Rusiei, Viktor Zubkov, care este un reprezentant al președintelui Federației Ruse în statele exportatoare de gaz. El a fost filmat în timpul unei cine la un restaurant de elită din centrul Vienei.
Proprietarul grupului industrial „Soiuz” din Sankt-Petersburg, unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, Oleksandr Usov, se află tot la Viena.
Prin centrul orașului a fost identificat și Nikita Patrakin, reprezentantul Raiffeisen Bank în Rusia.
Crima organizată și avocații ruși la Viena
În Viena se află și Oleksandr Stukalov, strâns legat de crima organizată rusă, împreună cu Tatiana Stukalova, vicepreședinte al Baroului Național al Avocaților din Rusia. Cei doi soți au fost opriți de jurnaliști și întrebați despre părerea lor privind posibila interzicere a intrării rușilor în UE din motivul războiului.
Oleksandr Stukalov a criticat ideea, spunând că nu se știe cine pe cine a atacat pe teritoriul Ucrainei și că nu este la curent cu evenimentele politice.
O întreagă stradă din Viena, ocupată de susținătorii lui Putin
La nici 20 de minute cu mașina de centrul Vienei se află o casă de lux, în care Andrei Gorohov, deputat rus, care a susținut și a justificat războiul din Ucraina, spunând în fața camerelor că „operațiunea specială” este una de salvare a ucrainenilor de agresiunea Europei, și-a cumpărat un apartament.
Peste drum se află un bloc în care Gorohov i-a cumpărat un apartament fiului său mai mic. Puțin mai în vale, pe aceeași stradă, locuiește fiul său mai mare. O stradă întreagă din suburbia Vienei a fost ocupată cu ajutorul banilor Kremlinului de politicienii ruși și familiile lor, scriu jurnaliștii ucraineni.
Unul dintre aceste apartamente a fost cumpărat pentru 3 milioane de euro în 2018. Familia susținătorului lui Putin publică pe rețelele sociale fotografii și filmulețe despre viața frumoasă și relaxantă în centrul Europei, plimbându-se prin Viena cu mașini de sute de mii de euro.
Frații Tkaciov, partenerii lui Putin, au apartamente în centrul Vienei
Oleksii Tkaciov, deputat al Dumei de Stat, a sprijinit războiul din Ucraina și a criticat Occidentul, iar fratele său, Oleksandr Tkaciov, fost ministru al agriculturii, a declarat recent că va oferi salarii celor care se vor înrola în armata rusă pentru a ocupa noi teritorii ale Ucrainei.
Familia Tkaciov a devenit ilegal proprietara a 160 de mii de hectare de terenuri arabile, strângând recolta ucraineană și exportând-o în străinătate.
Ambii au câte un apartament în centrul Vienei.
Tot acolo și-a cumpărat în 2013, pentru soție și fiu, câte un apartament de 1,5 milioane de euro fiecare deputatul rus Oleksandr Remeskov, care este cunoscut ca un susținător înflăcărat al războiului, un critic al Occidentului și al valorilor europene. În 2021, Remeskov i-a cumpărat un apartament și fiicei sale. În același bloc, un alt apartament aparține primului vicepreședinte al companiei Lukoil, Oleksandr Matițin, și unui alt reprezentant al întreprinderii petroliere rusești, Serghei Kukura.
Penthouse-ul oligarhului rus Oleg Deripaska – unul dintre cele mai frumoase din Viena
Tot la Viena se află un penthouse al oligarhului rus pro-Putin Oleg Deripaska. O companie a oligarhului a cumpărat în 2008 pentru 37 de milioane de euro două blocuri vecine. Apartamentele au fost vândute apoi mult mai scump, inclusiv unor cumpărători din Rusia, iar Deripaska are un penthouse, înregistrat oficial pe numele unei rude.
Tot prin centrul Vienei sunt apartamente, case și garaje care aparțin elitei economice și politice din Rusia. Și-au cumpărat apartamente aici directori de aeroporturi, porturi, șefi de companii de extragere a petrolului și gaz sau ai întreprinderilor de construcții.
Jurnaliștii ucraineni scriu că, în cazul unei înfrângeri a Rusiei în războiul din Ucraina, toți oligarhii, politicienii și criminalii ruși vor rămâne cel mai probabil la Viena, încercând să-și ascundă trecutul strâns legat de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin.
MarianBorangic • 14.12.2022, 14:16
Pai dc nu spuneți și de Germania lafel? Sau de Ungaria?? Aa nu vreți să stricați imaginea UE înțeleg .. dar Germania are cea mai mare relație cu Rusia!!! Terminați cu prostiile și propagandă proastă, nu putinisti sunt devină ci incompetenți din Romania și UE nimeni altcineva!!!
malganis • 13.12.2022, 22:21
Pai, sa ne mai miram in conditiile astea ca Austria face jocurile Rusiei in UE ? Ca il sprijina pe Putin-dictatorul cel sângeros si revanșard precum si pe autoritarii Europei, Orban si Vucic ? Unde e tara aia democrata la care Estul se uita precum la "Mecca" in anii comunismului ? Dintr-o mare democratie a ajuns o "mare" ruseasca. RUSINOS ! Si asta din cauza unor politicieni "mânjiți" cu petrol si gaz rusesc. Si, bineinteles, cu bani...
seaman651 • 13.12.2022, 18:32
Deci locul unora dintre statele UE este in federatia rusa, nu in Uniunea Europeana.