„Avem o mică oportunitate pentru a depăși provocările crizei actuale și a împiedica răspândirea altora”, spun specialiștii, a notat CNN.

Profesorii Josef Settele, Sandra Diaz și Eduardo Brondizio și dr. Peter Daszak s-au bazat pe cercetările din Raportul de evaluare globală IPBES de anul trecut (considerată cea mai cuprinzătoare evaluare a pierderilor înregistrate de natură la nivel mondial) care a concluzionat că un milion de specii de plante și de animale prezintă risc de dispariție în următoarele decenii.

Cauzele: defrișările, agricultura intensivă, exploatarea animalelor

„Defrișările agresive, dezvoltarea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea industriei mineritului și a infrastructurii, precum și exploatarea animalelor sălbatice, toate acestea au creat cadrul perfect pentru răspândirea bolilor de la animalele sălbatice la oameni”, au spus specialiștii.

Aceste activități au cauzat pandemiile fiindcă au adus oamenii în contact direct sau în conflict cu animalele. În combinație cu urbanizarea și cu creșterea uriașă a traficului aerian a fost posibil ca un virus de la un liliac să ajungă la om și să provoace „suferințe umane nespuse, să oprească economiile din întreaga lume. Aceasta este mâna omului în dezvoltarea pandemiei. COVID – 19 poate fi doar începutul.

Trecerea efectivă de la animal la om se petrece în comunități aglomerate, vulnerabile la bolile infecțioase.

1,7 milioane de viruși sunt purtați de mamifere și păsări

Autorii studiului au avertizat că acesta este doar începutul și că se crede că ar fi circa 1,7 milioane de virusuri care ar putea afecta oamenii și pe care le poartă mamiferele și păsările de apă.

Specialiștii au recomandat consolidarea și aplicarea reglementărilor de mediu: „Implementați doar pachete care oferă stimulente pentru activități durabile și pozitive pentru natură”.

La fel de importantă este „recunoașterea interconexiunilor complexe dintre sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului nostru comun”.

Sistemele de sănătate trebuie să fie finanțate în mod corespunzător în țările cu riscuri de a dezvolta boli noi de la animale, cum este COVID-19.

Părerile altor specialiști

Și alți specialiști au susținut că această pandemie este rezultatul greșelilor societății umane.

Inger Andersen, specialist în mediul înconjurător, a spus pentru The Guardian, în martie, că „natura ne-a trimis un semnal prin această pandemie. Ea a argumentat că dacă am greșit cu protejarea naturii înseamnă că nu știm să avem grijă de noi.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a declarat săptămâna trecută că guvernele au șansa de a construi o lume mai bună după această pandemie.

„Pandemia de coronavirus este rezultatul intruziunii persistente și excesive în natură, a vestului comerț cu animale”, a spus și profesorul american Thomas Lovejoy.

 
 

Urmărește-ne pe Google News