Soarta ziarului pro-democrație Apple Daily și a libertății presei din Hong Kong este incertă, într-un moment în care China face tot mai multe eforturi pentru a eradica orice formă de opoziție în orașul semiautonom, după protestele masive din ultimii ani.
Doi responsabili ai publicației critice la adresa Beijingului, redactorul-șef Ryan Law și directorul executiv Cheung Kim-hung, au apărut sâmbătă în fața instanței, fiind acuzați de „conspirație cu o țară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea națională”, scrie Deutsche Welle.
Dovadă, spun autoritățile, stă o serie de articole din ziar în care se cerea aplicarea de sancțiuni internaționale pentru oficialii din Hong Kong.
Cei doi nu au primit dreptul de a fi eliberați pe cauțiune, judecătorul afirmând că ei „ar putea continua să comită acte care pun în pericol securitatea națională”.
Este pentru prima dată când opiniile publicate de un ziar din Hong Kong devin ținta legii securității, impuse anul trecut de Beijing, în ciuda protestelor, pentru a controla opoziția din Hong Kong.
Zeci de susținători de-ai ziarului, inclusiv foști sau actuali angajați, s-au adunat sâmbătă la tribunal. O membră a redacției, identificată drept Chang, le-a declarat că jurnaliștii „tratează fiecare zi ca și cum ar fi ultima” în care mai lucrează pentru ziar.
„La început, autoritățile au spus că legea securității naționale va viza un număr mic de oameni. Dar ce s-a întâmplat ne arată că asta a fost o prostie”, a adăugat ea, potrivit The Guardian.
O altă jurnalistă, Theresa, a observat că problemele legale ale Apple Daily reprezintă un avertisment. „Cred că ce i s-a întâmplat lui Apple Daily azi i se poate întâmpla oricărei organizații de presă din oraș”, a spus ea.
Apple Daily și patronul său aflat în închisoare, Jimmi Lai, au reprezentat de multă vreme o problemă pentru Beijing, din cauza sprijinului acordat mișcării pro-democrație din Hong Kong și a criticilor la adresa liderilor autoritari chinezi.
Joi, mai bine de 500 de polițiști au descins la sediul ziarului, confiscând computere și carnețele ale reporterilor. Cinci responsabili au fost arestați.
Law și Cheung au fost puși sub acuzare vineri, în vreme ce alți trei oficiali ai ziarului au fost eliberați pe cauțiune, fiind cercetați în continuare.
Vremuri complicate pentru jurnaliști
Mai mule publicații internaționale au sediul regional la Hong Kong, atrase fiind de legislația favorabilă din punct de vedere economic și de garanțiile privind libertatea de exprimare.
Multe se întreabă acum dacă mai au un viitor în Hong Kong și își fac planuri de mutare, pe măsură ce Beijingul merge mai departe cu măsurile de reprimare oricărei forme de opoziție în oraș.
Presa locală are probleme și mai mari, asociațiile jurnalistice avertizând că reporterii sunt nevoiți tot mai des să practice autocenzura.
Hong Kong a coborât constant în clasamentul libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere, de pe locul 18, în 2002, pe locul 80 în acest an. În același top, China se află pe locul 177 din 180 de țări, deasupra Turkmenistanului, a Coreei de Nord și a Eritreei.
Autoritățile pro-Beijing din Hong Kong și oficialii chinezi au insistat că arestările nu reprezintă un atac la adresa presei.
Apple Daily este de departe cel mai vehement ziar pro-democrație din Hong Kong. La începutul acestei săptămâni, secretarul pentru securitate, John Lee, a catalogat Apple Daily drept „organizație infracțională”.
Patronul ziarului, miliardarul Jimmi Lai, se află în închisoare pentru mai multe condamnări care vizează implicarea sa în manifestațiile pro-democrație din 2019. Și el a fost pus sub acuzare pe baza legii securității naționale, activele sale din Hong Kong fiind înghețate.
Autoritățile au înghețat și active în valoare de 2,3 milioane de dolari aparținând Apple Daily, joi.
Poliția a precizat că urmează să pună sub acuzare trei companii deținute de Apple Daily, tot pe baza legii securității naționale, ceea ce ar putea însemna că ziarul va fi amendat sau chiar interzis.