Frey consideră că prevenția și costurile legate de prevenție sunt mult mai mici decât cele pe care le-am plătit și continuăm să o facem de când COVID-19 a devenit o pandemie. Libertatea publică o adaptare a argumentelor futuristului prezentate într-un articol pe blogul său, Futuristspeaker.com.

Diferența dintre prevenirea virusurilor și prevenirea pandemiilor

Când au fost raportate primele cazuri ale acestui ultim virus în China, a fost o pandemie? Nu, acesta a fost pur și simplu un alt virus nou care și-a făcut drum de la mamiferele sălbatice la oameni, notează Futuristspeaker. 

În săptămânile următoare, totuși, virusul COVID-19 nu a fost ținut sub control. Pe măsură ce s-a răspândit în alte orașe, regiuni și continente, cu un număr în creștere de cazuri mortale, COVID-19 a trecut pragul și a putut fi considerat în mod legitim o „pandemie”, spune Frey.

Prevenirea / Minimizarea virusurilor

Există sute de specii de lilieci care continuă să poarte multe variante de coronavirus în continuă evoluție. Unele dintre virusuri se dovedesc a fi relativ inofensive atunci când sunt transmise oamenilor, dar altele sunt incredibil de contagioase și mortale: Nipah, HIV/SIDA, SARS, MERS, Ebola, Zika și acum SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), notează Frey.

Este foarte probabil ca fiecare dintre acestea să fie cauzat inițial în urma unui contact dintre animal și om. În mod obișnuit, virusurile provin de la lilieci, dar putem vorbi și despre alte animale, cum ar fi porcii sau cămilele, animale care servesc ca mamifer de mijloc de schimb.

Pentru a minimiza apariția unui alt virus nou și mortal care poate duce la pandemii, noi, și acesta este un „noi” global – inclusiv guvernele la nivelurile cele mai înalte și cele mai mici, putem crea sisteme pentru a minimiza situațiile acestor schimburi prin, crede Frey. 

Nevoia de instituții precum OMS

Ce putem face în viziunea americanului?

  • Eliminarea piețelor de animale sălbatice care există în unele țări și culturi;
  • Nu numai reducerea defrișărilor, ci și creșterea pădurilor pentru a restabili zonele tampon între habitatele animalelor sălbatice și animalelor domestice.

Americanul mai spune că putem crede orice despre Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și alte colective regionale sau globale ale guvernelor naționale și suverane, dar acest tip de colective sunt exact ce este necesar pentru a coordona implementarea unor soluții precum cele enunțate de el. 

Nu pot exista legături slabe între națiuni, deoarece virusurile trec granițele cu ușurință.

Thomas Frey:

Consumul de carne și transmiterea virusurilor

Frey spune că ne putem proteja alimentația dacă luăm măcar în considerare următorii pași: 

  • Interziceți vânzarea cărnii crude care nu a fost iradiată, curățată cu iluminare UV sau care a trecut prin măsuri similare;
  • Tranziția la carne cultivată în laborator, numită și „carne curată” sau „carne cultivată”;
  • Continuarea dezvoltării și promovării înlocuitorilor de carne (produse obținute din plante);
  • Renunțarea la consumul de carne.

Totuși, odată trecut pragul de transmitere de la animal la un om (pacientul zero), nicio cantitate de iradiere de carne sau vegetarianism nu va opri virusul, notează Frey. 

“Așadar, trebuie să ne întoarcem la acel punct fundamental: minimizarea noilor virusuri înseamnă reducerea probabilității acestor interacțiuni inițiale și infecții. Acestea fiind spuse, nu cred că este posibil să prevenim un alt focar viral, dar cu siguranță putem preveni o altă pandemie”, punctează Frey.

Rezistența la pandemii

Frey spune că în ultimele șase luni am învățat niște lecții despre cum să încetinim un virus și să limităm răspândirea. Știința medicală are multe de spus despre cum un virus să nu devină o pandemie: 

  • Urmăriți contactele persoanelor infectate;
  • Carantinarea suspecților și a celor pozitivi;
  • Spălarea cu atenție a mâinile și a suprafețelor;
  • Purtarea măștii;
  • Limitarea adunărilor publice;
  • Distanțarea socială.

Ni s-a reamintit, de asemenea, că lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să aibă acces rapid la anumite echipamente și consumabile, în special echipamente de protecție personală, ventilatoare și alte necesități medicale, notează Frey.

În plus, într-un articol recent, William A. Haseltine, fostul Harvard Medical School și School of Public Health, subliniază că medicamentele antivirale (spre deosebire de vaccinuri) pot controla un coronavirus prin legarea și blocarea enzimelor de care majoritatea au nevoie și care sunt similare în toate coronavirusurile, menționează Frey.

Nu există estimări reale ale costurilor măsurilor necesare stopării unor viitoare pandemii prin implementarea unor soluții precum cele de mai sus, notează Frey. Dar estimările brute de până acum arată că sumele nu sunt așa de mari comparativ cu sumele cheltuite deja cu pandemia COVID-19. 

“Scopul nostru trebuie să fie nu doar ca lumea noastră să fie rezistentă la pandemie, ci să avem un viitor rezistent!” (Our goal needs to be to not only pandemic-proof our world, but to pandemic-proof our future!), concluzionează Frey. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News