Concediul paternal a fost prelungit de senatori de la 5 la 10 zile lucrătoare pentru fiecare copil nou născut.
De asemenea, perioada în care se poate solicita concediul creşte de la opt săptămâni, la două luni. Potrivit propunerii adoptate de Senat, în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de zece zile lucrătoare.
Tații care vor concediul paternal trebuie să facă o cerere către conducerea locului lor de muncă, la care va trebui să anexeze certificatul de naștere al copilului, din care rezultă calitatea de tată.
Indemnizația pentru concediul paternal se plătește integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Iniţiativa legislativă mai prevede că taţii pot beneficia de concediu paternal de mai multe ori, potrivit unui amendament al Comisiei de muncă, eliminându-se astfel discriminarea între copiii aceleiaşi familii.
Mai mult, iniţiativa legislativă prevede că acei tați care au absolvit cursul de puericultură vor primi bonus încă 5 zile de concediu parental.
”Din cauza birocrației românești, nu întotdeauna un tată reușeste să rezolve problema actelor micuțului în 5 zile, așa că am decis să dublăm această perioadă de timp. Mai sunt și probleme de natură juridică care trebuie rezolvate în primele zile de la nașterea copilului, iar cele 5 zile din legea în vigoare sunt insuficiente”, ne-a spus fostul senator PNL Dorin Dobra, unul dintre inițiatorii legii.
Proiectul, semnat de mai mulți parlamenari PNL, a rămas, la finalul legislaturii trecute, la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Dacă și deputații vor adopta proiectul, la începutul noii sesiuni parlamentare, atunci legea va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.