Die Bundeszentrale für politische Bildung este agenția federală a statului german care are ca obiect educația civică. Agenția editează agregatorul de știri Eurotopics.net.
Site-ul selectează și recomandă cele mai interesante teme dezbătute la zi în presa europeană.
În privința relatărilor despre COP26, Conferința ONU pentru temele schimbării climatice de la Glasgow, Eurotopics citează câteva dintre ziarele europene, printre care Corriere della Sera (Italia), The Irish Independent (Irlanda) și Libertatea (România).
„Sinistrul climatic”
Articolul din România care a atras atenția site-ului german, pe tema provocărilor climatice, este cel în care economistul și cercetătorul Cornel Ban a trecut în revistă, în Libertatea, versiunile asupra viitorului. Cum poate fi întâmpinat, rațional și eficient, „sinistrul climatic”? Ce politici au șanse să funcționeze?
Acele zone întregi ale lumii unde ecologia pare acum un lux, iar populația vrea să-și crească în mod legitim veniturile și condițiile de viață, sunt o miză enormă.
„Dinamica demografică la actualele rate de creștere a consumului arată că explozia emisiilor va avea loc în statele în curs de dezvoltare, iar viitorul planetei se joacă de fapt acolo. Însă șansele ecoliberalismului de a fi soluția în aceste țări rămân mici”, crede Cornel Ban.
„Încărcate de datorii, mai ales după pandemie, și cu state slabe, ele vor apela la FMI și la băncile publice multilaterale să le ajute cu banii, capitalul financiar văzându-le ca prea riscante”, adaugă economistul de origine română, profesor doctor la Copenhagen Business School.
Tocmai aici însă, în aceste țări, efectele încălzirii climatice se vor simți prioritar. Pentru că sistemele lor statale nu au capacitatea și resursele de reacție. Dar ele vor fi și primele afectate de restricțiile de dezvoltare clasică.
La scara de dezvoltare Europei, România este o astfel de țară. „Planul verde” este privit cu îngrijorare în societate. Nu suntem un mare emițător de gaze de seră, iar restricțiile viitoare și condiționările au stârnit dezbateri.
În ce măsură ar putea avea succes „o politică industriale verde asumată, cu un rol mai activ al statului în promovarea inovațiilor și finanțarea de proiecte verzi necesare eco-social, dar pe care piețele nu și le-ar asuma”, cum o caracterizează Cornel Ban? Puteți citi articolul său integral aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro