Varadkar la învins pe rivalul său Simon Coveney în cursa pentru a o înlocui pe Enda Kenny, cea care a demisionat luna trecută.

„Alegerea mea ca lider al Fine Gael astăzi a arătat că prejudecățile nu au nici o legătură cu această republică”, a declarat Varadkar după ce victoria sa a fost anunțată la Dublin.

Cursa dintre cei doi a fost destul de strânsă, întrucât Coveney a câștigat voturile majorității membrilor de partid, dar Varadkar a fost susținut de majoritatea parlamentarilor și reprezentanților locali.

Leo Varadkar va deveni, cel mia probabil, prim-ministru în guvernul de coaliție al Irlandei. El a început deja să poarte discuții partide și parlamentari independenți care sprijină guvernul condus de Fine Gael, iar în câteva săptămâni, după plecarea lui Kenny din fruntea executivului îi va lua locul.

Confirmarea lui ca Taoiseach – primul ministru al Irlandei – va veni atunci când camera inferioară a parlamentului se va reveni din vacanță, pe 13 iunie.

La 38 de ani, Varadkar va fi primul premier al Irlandei dintr-o minoritatea etnică și primul lider homosexual asumat.

Varadkar s-a născut în Dublin în 1979, fiind fiul unui medic indian și al unei asistente irlandeze. El a anunțat public că este homosexual în timpul referendumului pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în 2015.

După ce va deveni premier, Varadkar va fi al doilea lider european gay pe lângă prim-ministrul Luxemburgului. Căsătoria premierului luxemburghez Bettel nu este prima între persoane de acelaşi sex la nivelul liderilor politici ai lumii. În 2010, premierul islandez Johanna Siguroardottir a devenit primul lider în exerciţiu din lume care s-a căsătorit cu partenera sa de acelaşi sex, iar fostul premier belgian Elio Di Rupo a fost cel mai vizibil lider care și-a prezentat soțul public.

 
 

Urmărește-ne pe Google News