Cuprins:
Condiții letale de căldură
În iunie 2024, sute de mii de musulmani au efectuat pelerinajul anual la Mecca, în plină vară saudită. Temperaturile au atins 51°C, iar indicele de confort termic (combinația dintre temperatură și umiditate) a ajuns la 29,5°C. Cercetătorii avertizează că frecvența episoadelor de căldură umedă extremă s-a dublat la nivel global din 1979.
„Limitele de toleranță la căldură pentru adulții în vârstă au fost depășite în toate cele șase zile ale pelerinajului Hajj, inclusiv patru perioade prelungite de peste șase ore”, se arată în studiul citat de The Conversation.
Riscuri crescute pentru pelerini
Pelerinii trebuie să parcurgă zilnic între 6 și 21 de kilometri. Mulți sunt în vârstă sau au probleme de sănătate, fiind astfel mai vulnerabili la stresul termic. Autoritățile saudite au instalat adăposturi cu aer condiționat, dar acestea sunt accesibile doar pelerinilor cu permise oficiale.
Cercetătorii estimează că peste 25 de ani, când pelerinajul va avea loc din nou în vârful verii, riscul de insolație va fi de 10 ori mai mare la o încălzire globală de 2°C.
Limitele fiziologice ale corpului uman
Experimente în camere de căldură controlată au arătat că limitele de toleranță variază în funcție de vârstă și umiditate. Pentru tineri, limita este de circa 45°C la 25% umiditate, dar doar 34°C la 80% umiditate. Pentru vârstnici, limitele sunt și mai scăzute.
„Aceste limite reprezintă punctul în care este prea cald și umed pentru corpul uman ca să se poată răci, chiar și în repaus. Expunerea prelungită duce la creșterea temperaturii corpului, insolație și, după câteva ore, deces”, explică cercetătorii citați de The Conversation.
Amenințare globală în creștere
Căldura umedă reprezintă o amenințare tot mai mare la nivel mondial, în special în regiunile de coastă. Încălzirea oceanelor duce la creșterea umidității atmosferice. Arabia Saudită și alte țări din Peninsula Arabică sunt deosebit de vulnerabile, fiind înconjurate de mări calde și puțin adânci.
Oamenii de știință avertizează că decesele cauzate de căldură sunt probabil subestimate și că acest fenomen reprezintă cel mai letal pericol climatic în multe părți ale lumii. Studii recente au început să analizeze amenințarea mai puțin cunoscută a umidității letale, pe lângă temperatura aerului.
Pe măsură ce planeta se încălzește, frecvența și intensitatea episoadelor de căldură extremă vor crește. Sunt necesare măsuri urgente de adaptare și atenuare pentru a proteja populațiile vulnerabile în fața acestei amenințări climatice în creștere.
Pelerinajul este cel de-al cincilea stâlp al islamului. Rugăciunea este îndeplinită (sau nu) de cinci ori pe zi, se face milostenie, iar Ramadanul se ține o dată pe an. Pelerinajul însă se face numai o dată în viață, iar asta numai dacă este posibil.
Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.