Libertatea vă prezintă principalele noutăți din cadrul celui mai mare târg de electronice din lume, CES 2020, care urmează să fie deschis săptămâna următoare.
Samsung a prezentat televizorul cu diagonală de 7,4 metri
Conglomeratul coreean Samsung, cel mai mare producător de televizoare din lume, a adus la CES 2020 o nouă versiune a televizorului ”The Wall” (Zidul – n.r.). Acesta are acum 292 de inci, adică o diagonală de 7,4 metri, potrivit CNET.
Pe lângă faptul că este uriaș, acesta este și modular.
Marea inovație a acestuia este faptul că vine pe tehnologia MicroLED. Aceasta aduce un negru pur, similar cu televizoarele OLED, însă nu mai prezintă riscul de ”burn in” – când rămân imprimate pe fundal
imagini fantomatice.
Practic, diodele sunt micșorate atât de mult încât fiecare pixel are propria sa sursă de lumină. Problema este că, momentan, televizoarele MicroLED sunt extrem de greu de produs și foarte scumpe.
În acest moment nu există televizoare MicroLED pe piață, iar Samsung nu a annțat nicio dată de lansare și niciun preț. Modelele prezentate sunt doar prototipuri, însă tehnologia este de viitor.
Televizoare 8K peste tot
Samsung a prezentat și un televizor 8K, acesta având un număr de pixeli de patru ori mai mare decât cele 4K.
Numit Q950TS, acesta este bazat pe tehnologia QLED, care folosește particule cuantice pentru o luminozitate mai mare și culori mai puternice. Acesta are un ”Infinity Display”, care pare că plutește și nu are margini. Modelul este 99% ecran, practic ramele nu se văd, potrivit CNET.
În spate are un sistem Full Array Local Dimming (FALD), care asigură un contrast bun, dar nu la fel de bun ca tehnologia OLED. Grosimea sa este doar 15 milimetri. Sistemul său de operare este Tizen.
Și LG, al doilea producător mondial de televizoare după cota de piață, a prezentat televizoare 8K. Modelele 8K sunt din gama LG Signature OLED și au diagonala de 77 și 88 de inci, adică 195 centimetri și 223 centimetri.
Acestea vin din seria Z și au procesoare Alpha 9 de generația a treia.
De asemenea, LG a prezentat televizoare 8K și cu tehnologia Nano Cell, care se deosebește de OLED prin faptul că sunt televizoare LED normale, în vreme ce la OLED fiecare pixel se aprinde independent.
Tehnologia Nano Cell folosește particule cuantice pentru a da culori mai bune, precum Quantum Dot de la Samsung și Triluminos de la Sony.
LG a prezentat și televizoare cu tehnologie Mini LED, care au mult mai multe diode în spate decât cele normale, datorită faptului că acestea sunt mult mai mici. Astfel, se obțin mult mai multe zone pentru iluminarea din spate, ceea ce crește calitatea, datorită contrastului mai bun.
Numărul lor este însă mult mai mic decât în cazul tehnologiei MicroLED.
LG a lansat televizorul care se rulează singur. Costă 60.000 de dolari
LG a mai prezentat și un alt televizor OLED, de 65 de inci – adică de 165 centimetri diagonală, care se rulează singur într-o cutie, conform The Verge.
Acesta costă fantastica sumă de 60.000 de dolari, mai mult decât o mașină și aproape cât un apartament cu trei camere!
Sony a prezentat o mașină autonomă
Grupul japonez Sony a surprins pe toată lumea și a prezentat un concept de mașină electrică.
Numit Vision-S, acesta este un sedan și are ca scop prezentarea tehnologiilor Sony în privința senzorilor.
Sony este cel mai mare producător de senzori de camere foto pentru smartphone-uri, acestea fiind prezente inclusiv pe iPhone. Acum, Sony vrea să folosească aceste atuuri pentru a-și vinde tehnologiile și în domeniul auto.
Mașina a fost dezvoltată împreună cu grupurile germane Bosch și Continental și include și sisteme de bord dezvoltate de Sony, ca și tehnologia sa audio.
Intel a prezentat procesoare care depășesc frecvența de 5 GHz
Intel, cel mai mare producător de semiconductori din lume, a prezentat la ediția din acest an a CES mai multe procesoare de calculator de generația a 10-a. Acestea vin din seria H, adică unele cu performanțe mari. Ei bine, Intel promite ca acestea vor depăși 5 GHz.
Noile procesoare vor ajunge în laptopurile de top ce vor fi lansate în acest an. Potrivit Engadget, este de așteptat ca noile procesoare de top din gama i9 să ajungă să fie și mai rapide față de i7, fosta gamă de top a Intel până de curând.
AMD a lansat procesoare cu 64 de nuclee și 128 de fire de execuție
Rivalii de la Advanced Micro Devices (AMD) au lansat la CES noi procesoare de top pentru calculatoare și servere.
Acestea sunt Threadripper 3990X, au 64 de nuclee și 128 de fire de execuție. ”Silicoanele” au 288 MB cache, o frecvență de bază de 2,9 GHz și una maximă de 4,3 GHz, conform Digital Trends.
Un astfel de procesor costă 3.990 dolari. Cipurile vor fi disponibile din data de 7 februarie.
Nvidia și Asus arată primul monitor cu o rată de refresh de 360 Hz
Tot din domeniul cipurilor, producătorul de semiconductori Nvidia a prezentat cel mai rapid monitor pentru jocuri. Nvidia este cel mai mare producător de plăci grafice din lume, iar mai nou își încearcă norocul și în domeniul monitoarelor de jocuri.
Astfel, Nvidia a prezentat primul monitor cu o rată de refresh de 360 Hz, acesta fiind cel mai rapid din din lume.
O rată de ”refresh” (reînnoire) de 360 de hertzi înseamnă că imaginea de pe ecran este reînnoită de 360 de ori pe secundă. Spre comparație, monitoarele actuale normale au rate de refresh de 60 sau 75 Hz. Smartphone-urile de top au ecrane cu rate de refresh de 120 Hz și 144 Hz, iar monitoarele de top au în acest moment 240 Hz.
Monitorul are o rezoluție de 1080p și o diagonală de 24,5 inci, adică 62 centimetri.
Monitorul este produs de către grupul taiwanez Asus și se numește ROG Swift 360. Acesta suportă și tehnologia G-Sync a Nvidia. Aceasta a fost realizată de producătorul american pentru a elimina artefactele la randarea de imagini.
Dell Concept UFO combină consolele de jocuri cu un PC
Între un calculator și o consolă de jocuri se află Dell Concept UFO. Acesta este un gadget care seamănă cu o consolă Nintendo Switch, dar în interior este o tabletă, practic un PC care rulează Windows.
Acesta are manete pe părțile laterale, iar în mijloc se găsește o tabletă de 8 inchi.
Compania nu are de gând să lanseze produsul, ci mai mult explorează noi forme pentru dispozitive.
Samsung Galaxy Chromebook cu ecran 4K
Trecând la categoria calculatoare, Samsung a prezentat primul chromebook cu ecran AMOLED 4K.
Acesta se numește oficial Galaxy Chromebook, este produs împreună cu Intel și are specificații de top: procesor Intel Core i5 de generația a 10-a, până la 16 GB de memorie RAM, până la 1 TB pentru stocare internă, Wi-Fi 6 și stylus.
Laptopul este de tipul 2 în 1, adică se poate transforma în tabletă la nevoie, și are o diagonală de 13,3 inci.
Are doar 9,9 milimetri grosime și cântărește doar un kilogram. Prețul este de 1.000 de dolari.
Laptopurile Asus VivoBook trec la generația a 10-a de procesoare Intel
Tot legat de laptopuri, Asus a reînnoit gama de laptopuri VivoBook, adăugând procesoare Intel de generația a 10-a și noi culori.
Există, astfel, modelele VivoBook S13, S14 și S15, iar la culori apar auriu, negru și argintiu.
Acestea vin cu ecrane Full HD, procesoare Intel Core i5 și i7, până la 16 GB de memorie RAM, 256 sau 512 GB pentru stocare și posibilitatea de a opta pentru un cip grafic Nvidia MX250.
Pe lângă gama Vivobook S, există și modelele VivoBook 14 și VivoBook 15.
Acestea au procesoare Intel Core i3 în versiunile cele mai slabe, dar cele de top sunt tot i5 și i7. Sunt așteptați tot 16 GB de memorie RAM și 1 TB pentru stocare, plus variante cu hard-discuri. Pentru cipurile grafice se poate opta până la MX 350.
Lamborghini cu asistentul virtual Alexa
Nu doar Sony vrea să intre în domeniul auto, ci și gigantul american Amazon.
Lamborghini a prezentat un model – Huracan Evo 2020 – care are integrat asistentul virtual Alexa de la Amazon, arată CNET.
Grupul american a anunțat că sistemul Fire TV Edition for Auto va fi integrat de către producătorii auto BMW și Chrysler. Acesta va avea acces la Alexa, va include o interfață pe bază de ecran tactil, conexiuni WiFi și LTE și va avea posibilitatea de a reda conținut multimedia fără a fi conectat la internet.
Amazon a mai anunțat și soundbar-uri cu Fire TV și suport audio pentru Dolby Atmos.
De asemenea, grupul american a mai spus că dispozitivele media Fire TV au ajuns la 40 de milioane de utilizatori în întreaga lume, conform Reuters. Numărul dispozitivelor cu Alexa s-a dublat în ultimul an și a ajuns la 200 de milioane, scrie CNET.
Qualcomm a prezentat primele sale cipuri pentru condus autonom
Tot în domeniul auto, producătorul american de cipuri Qualcomm a prezentat primele sale cipuri pentru mașinile care se conduc singure, potrivit Reuters.
Sistemele vor fi disponibile începând cu anul 2023. Qualcomm este concurent direct cu Intel și Nvidia pe acest sector.
Qualcomm a mai anunțat și un parteneriat cu grupul auto General Motors.
Fisker Ocean, un SUV electric mai ieftin decât Tesla Model 3
Startup-ul american Fisker a prezentat la CES modelul Fisker Ocean, un SUV care costă 37.499 de dolari fără subvențiile „verzi”, sau 29.999 cu acestea.
Compania nu a prezentat detalii oficiale legate de performanțe, dar se așteaptă să includă o baterie litiu-ion de 80 kWh, iar autonomia să fie între 250 și 300 de mile, adică 400-482 kilometri.
Producția ar urma să înceapă la finele anului 2021, iar livrările din 2022.
Hyundai și Uber se aliază pentru a face mașini zburătoare
Dar transportul nu se reduce doar la mersul pe șosea. Hyundai și Uber vor să ia acum cu asalt cerul, iar cele două s-au aliat în acest scop, potrivit CNBC.
Uber a anunțat încă din anul 2016 inițiativa Uber Elevate pentru a conecta aerian orașele cu suburbiile.
Până acum, la inițiativa Uber au răspuns în special producători de avioane, precum Bell, Embraer și Aurora, o subsidiară a Boeing.
Hyundai Motor este prima companie care nu activează în domeniul aviatic și este interesată de propunerea Uber.
Cele două au prezentat la CES un model la scară. Numit S-A1, acesta este un ”personal air vehicle” (PAV). Acesta ar urma să aibă capacitatea de a transporta 4 pasageri pe o distanță de aproape 100 de kilometri, viteza maximă fiind de 290 km/h, arată CNBC.
Hyundai va dezvolta vehiculul, iar Uber va furniza serviciile de ”taximetrie aeriană”. Uber Elevate ar urma să fie disponibil din anul 2023 în Dallas, Los Angeles și Melbourne (Australia).
Periuța care îți curăță dinții în zece secunde
La capitolul gadgeturi avem și Y-Brush, o periuță de dinți care are forma unei proteze.
Aceasta este realizată de către compania franceză FasTeesh, care a strâns 165.000 de dolari în anul 2018 de la utilizatori prin platforma Kickstarter.
Aceasta are forma unei proteze moi și trebuie ”mușcată”, astfel încât dantura să intre în forma special proiectată. În interior se găsesc peri clasici de periuță. Aceasta se umple cu pastă de dinți. Dispozitivul se pornește și curăță dinții vreme de 5 secunde.
Vine în două variante, una de copii și alta pentru adulți. Prețul este 30 de dolari.
Cum poți să ai propria grădină de zarzavaturi în casă!
LG a mai prezentat la CES un electrocasnic deosebit: un recipient care arată ca un ”frigider”, în care poți crește propria grădină de zarzavaturi. Vie!
Acesta este destinat celor care vor să își cultive în casă propriile plante aromate pentru salate și alte mâncăruri.
Aparatul LG vine cu o serie de LED-uri pentru creșterea plantelor și are și un sistem de circulare a aerului și de management al apei.
Acesta va avea și o aplicație proprie. Incluse sunt și semințele de plante, dar și fertilizatorul. Pachetele includ 20 de specii de plante, inclusiv salate, busuioc, rucola și cicoare.