Patru ferme de animale au fost evacuate în județul Timiș, în zona Lugoj, unde digul de protecție s-a rupt în două locuri. Pompierii de la ISU Timiș spun că s-au format două breșe cu o lungime de aproape 30 de metri fiecare, iar între ele este o distanță de 100 de metri.
În zona inundată se aflau patru ferme de animale din care au fost evacuate 22 de persoane (zece adulți și 12 copii) și 100 de bovine. Alte zece persoane s-au autoevacuat.
Potrivit celor de la Apele Române, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj.
„Pe râul Timiș, s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere. În cursul dimineții (ora 9), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj.
În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități”, transmit Apele Române Banat.
Un cartier din Lugoj a rămas fără apă, alimentarea fiind oprită în scop preventiv. Autoritățile spun că nu există riscul inundării zonelor locuite situate în aval de râul Timiș.
„Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș”, mai informează Apele Banat.
În zonă ajunge în cursul zilei de vineri și ministrul de Interne Marcel Vela, iar de dimineață se află acolo directorul Apelor Române, Ervin Molnar, împreună cu Leonard Achiriloaiei, secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Marcel Vela a fost încă de vineri dimineață în Oțelu Roșu, unde râul Bistra a inundat mai multe gospodării.
Situația este destul de gravă și în județul Caraș-Severin. Pompierii lucrează la foc continuu în Oțelu Roșu, Caransebeș, Voislova, Izlaz, Dezești, Zorlențu Mare, Remetea Pogănici, Apadia. Localitatea Fârliug a rămas fără curent. Pe parcursul zilei de joi s-a intervenit în 31 de localități.
Meteorologii au emis un cod roșu de inundații pentru râurile Pogăniș și Bistra, valabil până sâmbătă, la ora 9.
„Nu folosiți podurile și căile rutiere expuse pericolului de inundație. Nu încercați să traversați cursurile de apă prin locuri neamenajate. Dacă sunteți ȋntr-o zonă inundabilă: ȋndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate; pregătiți-vă pentru o eventuală evacuare din zona expusă pericolului.
Informați și persoanele din vecinătatea dumneavoastră. Acolo unde este posibil, adăpostiţi animalele într-un loc mai sigur”, spun cei de la ISU Caraș-Severin.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro