Potrivit lui Liashko, situația în ceea ce privește furnizarea de medicamente în teritoriile capturate este critică.

„Rusia nu a deschis niciodată un coridor umanitar pentru ca noi să putem aduce medicamente certificate, cu eficacitate dovedită, care au fost achiziționate din fonduri bugetare și primite de la parteneri ca ajutor umanitar”, a declarat ministrul ucrainean, într-un briefing de presă.

Este vorba de medicamente pentru spitale și farmacii, pe care pacienții le-au primit în cadrul programului „Medicamente la prețuri accesibile”. În special, medicamente antihipertensive și insulină.

„Din păcate, este imposibil să le cumpărăm astăzi din farmacii. Iar rezervele pe care le-am făcut înainte de război sunt la limită. Primim în mod constant notificări că există probleme în ceea ce privește accesul la medicamente”, a precizat Viktor Liashko.

Potrivit lui Vadim Boichenko, primarul din Mariupol, orașul se confruntă cu o lipsă cronică de medicamente pentru pacienții cu cancer, persoanele cu diabet, tuberculoză și probleme cu glanda tiroidă.

Iar în Hersonul ocupat, medicamentele sunt aduse din Crimeea și din Federația Rusă, apoi sunt vândute fără respectarea condițiilor de depozitare corespunzătoare, spre exemplu din portbagajele mașinilor, în piețele locale, notează Ukrainska Pravda.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News