Asigurându-l pe Netanyahu că nu s-ar confrunta cu niciun risc dacă ar vizita Ungaria, Orban a calificat decizia Curții Penale Internaționale drept una „nesăbuită, cinică și complet inacceptabilă”.

„Îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, să facă o vizită în Ungaria și îi voi garanta că, dacă va veni, decizia CPI nu va avea efect în Ungaria și nu vom da curs conținutului acesteia”, a spus Viktor Orban.

Ulterior, premierul maghiar a precizat la radioul de stat că mandatul de arestare al CPI este „greşit” şi a spus că liderul israelian va putea purta discuţii în Ungaria „în condiţii de siguranţă adecvate”.

Reacțiile divergente din Europa evidențiază provocarea diplomatică și politică majoră pe care o reprezintă decizia CPI, care a atras condamnarea rapidă din partea liderilor israelieni și a Casei Albe.

„Pentru noi, europenii, acest mandat reprezintă o adevărată dilemă între dreptul internațional, care este legea noastră, și politica noastră externă, în special pentru acele state membre care susțin necondiționat Israelul”, au scris analiștii Eurointelligence.

Curtea Penală Internaţională a emis joi mandate de arestare împotriva a trei actori implicați sau care au fost implicați în războiul din Gaza: Benjamin Netanyahu, Yoav Gallant şi şeful aripii militare a Hamas, Mohammed Deif.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva sa, apreciind decizia drept „părtinitoare”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News