Guvernul Ungariei va impune un nou impozit pe „profitul suplimentar” al băncilor și al altor companii private, în încercarea de a reduce deficitul bugetar tot mai mare și de a evita creșterea taxelor pentru cetățeni.

Premierul Viktor Orban a anunțat pe pagina sa de Facebook miercuri că băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri care fac „profituri suplimentare” în contextul situației dificile a războiului din Ucraina și a creșterii costurilor de trai vor trebui să contribuie suplimentar la bugetul de stat.

Anunțul a venit la o zi după ce Orban a anunțat impunerea stării de urgență, care îi oferă prerogative sporite, inclusiv posibilitatea de a guverna prin decrete.

Orban a subliniat că aceste impozite se vor aplica în 2022 și 2023 însă Reuters amintește că unele dintre taxele speciale impuse în trecut nu au fost eliminate.

Premierul a explicat că banii astfel colectați vor ajunge în două fonduri de stat care vor finanța dezvoltarea armatei și plafonarea prețurilor la energie.

Analiștii au estimat că cele două fonduri vor totaliza peste un trilion de forinți.

David Nemeth, analist la banca KH, a declarat că investitorii ar trebui să se pregătească pentru impozite speciale și pentru o rectificare bugetară, știind că guvernului nu îi place să împovăreze fiscal în mod direct populația.

În același timp, Nemeth a spus că dacă băncile și companiile transferă o parte din povară asupra clienților, prin creșterea prețurilor, atunci oamenii vor sfârși totuși prin a plăti, parțial, taxele impuse.

Joi, efectul anunțul a început să se facă simțit.

Acţiunile companiei energetice Mol Nyrt au scăzut cu aproape 15%, în timp ce titlurile OTP Bank Nyrt, cea mai mare bancă a ţării, înregistrau un declin de peste 13% joi dimineaţă, apoi scăderea s-a atenuat. Forintul s-a depreciat aproape de un nivel record faţă de euro, cu 0,8%, după un declin de 2,6% miercuri, scrie Agerpres, care citează Bloomberg.

 
 

Urmărește-ne pe Google News