„Această vizită intervine în cadrul tradiționalului turneu european al viitoarei președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene, care va fi exercitată de Ungaria în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023”, a anunțat Palatul Elysee într-un comunicat citat de CNews.

Însă, potrivit sursei citate, vizita lui Orban la Paris are loc totodată în ajunul summitului UE de la Bruxelles care ar putea decide posturile-cheie în viitoarea Comisie Europeană.

Șeful statului francez intenționează să-i reamintească premierului ungar miza susținerii Ucrainei și importanța dezvoltării suveranității europene, în principal în industria de apărare, precum și noile priorități pentru competitivitatea UE.

Totuși, această poziție este departe de a fi împărtășită de premierul naționalist ungar, care, la rândul său, vrea ca liderii de stat din UE să țină cont de creșterea extremei drepte în alegerile europene desfășurate la începutul acestei luni.

În schimb, Viktor Orban este mai apropiat de pozițiile partidului francez de extremă-dreapta Adunarea Națională, care a câștigat alegerile europene în Franța și conduce în sondajele pentru alegerile legislative anticipate convocate de Emmanuel Macron pentru 30 iunie și 7 iulie.

În cele din urmă, cei doi lideri de stat ar trebui să discute și despre următoarele evenimente internaționale, în special summiturile Comunității Politice Europene programate pe 18 iulie în Regatul Unit și pe 7 noiembrie în Ungaria, precum și despre diferitele aspecte ale relațiilor bilaterale, transmite CNews.

Urmărește-ne pe Google News