„Toate aceste atacuri sunt împotriva unor politicieni anti-război şi pro-pace. Forţele pro-război sunt atât de tensionate şi organizate încât încearcă să elimine forţele pro-pace din scenă, din centrul vieţii politice”, a declarat șeful guvernului de la Budapesta în interviul săptămânal pentru postul public de radio Kossuth.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat la jumătatea lunii mai, în fața unui cămin cultural din localitatea Handlova, la 200 km de capitala Bratislava, unde venise pentru o ședință de guvern. Fico a fost dus de urgență la spital unde a fost operat.

Iar în urmă cu o săptămână, pe 13 iulie, Donald Trump a scăpat cu viață dintr-un atac în timpul unui miting din Pennsylvania. Fostul președinte american, candidat pentru un nou mandat la Casa Albă, a suferit răni la urechea dreaptă după ce un tânăr a deschis focul de pe acoperișul unei clădiri de lângă zona în care se desfășura evenimentul.

Orban a mai spus Trump a supraviețuit tentativei de asasinat pentru că „Dumnezeu are planuri cu el” de a face pacea să avanseze.

Atât Trump, cât și Fico sunt aliați ai lui Viktor Orban. De altfel, premierul ungar a mers recent la reședința lui Trump Mar-a-Lago din Florida, ca parte a așa-numitei „misiuni de pace” pe care și-a asumat-o după ce Budapesta a preluat, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului UE. Anterior, Orban a ajuns la Kiev, Moscova și Beijing, iar Fico a declarat că i-ar fi plăcut să i se alăture liderului maghiar în deplasarea în Rusia.

La rândul său, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a afirmat că Budapesta consideră că un eventual al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă ar fi „o şansă pentru pacea” din Ucraina.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News