„Nu suntem naivi. Ştim că perspectivele unui acord de pace acceptabil de ambele părţi sunt slabe”, a scris șeful guvernului de la Budapesta, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Its been a year since Russia attacked Ukraine. We are not naive. We know that the prospects of a mutually acceptable peace deal in the #RussiaUkraineWar are dim. But the first step is surely a ceasefire. This is the only way to save lives. pic.twitter.com/B2pDoDxwUR
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) February 24, 2023
„Însă primul pas este cu siguranţă negocierea unei încetări a focului. Este singura modalitate de a salva vieţi”, a insistat premierul ungar.
Orban, un adversar al sancțiunilor europene și al livrării de armament
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Budapesta a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele Vladimir Putin, în contextul în care Ungaria este unul din cele mai dependente state membre ale UE de energia din Rusia.
Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Putin înainte de război, a refuzat să trimită arme Kievului şi a cerut în mod repetat negocieri de pace, acuzând în acelaşi timp impactul economic al sancţiunilor impuse de Bruxelles.
Sâmbătă, în discursul său anual despre Starea Naţiunii, premierul ungar a pledat pentru menţinerea relaţiilor economice cu Moscova.
Spre deosebire de majoritatea partenerilor săi europeni, Viktor Orban nu a mers niciodată în Ucraina de la începerea războiului.
Relaţiile Ungariei cu Ucraina, stat cu care se învecinează, au fost tensionate mult timp, în special din cauza Transcarpatiei, o regiune ucraineană care s-a aflat sub controlul Budapestei până la Primul Război Mondial şi în care trăiește o importantă minoritate maghiară.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
seaman651 • 25.02.2023, 09:33
Nu poti fi prieten cu un criminal, decat daca esti ca el. Locul acestor oameni este la inchisoare.