Orban, care a menținut legăturile cu Moscova chiar și în timp ce UE a impus sancțiuni radicale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, susține de săptămâni întregi că Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE.

Poziția acestuia este în contradicție cu punctul de vedere al Comisiei Europene, care a recomandat în mod oficial luna trecută ca liderii blocului comunitar să dea undă verde Kievului să înceapă negocierile de aderare de îndată ce va îndeplini anumite condiții finale.

Orice astfel de decizie necesită însă sprijinul unanim al liderilor UE.

Orban și-a formulat cererea într-o scrisoare adresată luni lui Charles Michel, președintele Consiliului European. De asemenea, premierul naționalist al Ungariei a spus că summitul nu ar trebui să decidă asupra planului bugetar care include un sprijin economic de 50 de miliarde de euro (54,11 miliarde de dolari) pentru Kiev.

„Vă îndemn respectuos să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eșec”, a scris Orban.

„Consiliul European trebuie să evite acest scenariu contraproductiv de dragul unității, cel mai important atu al nostru”, a motivat premierul ungar.

Negocierile de aderare la UE ar fi un impuls major pentru Ucraina, o fostă republică sovietică ce se luptă de aproape doi ani să respingă invazia militară rusă pe scară largă.

Purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel a refuzat să comenteze scrisoarea trimisă de Orban. Dar alte țări UE au precizat că doresc să discute perspectivele de aderare a Ucrainei și propunerea de buget la summitul care va avea loc la Bruxelles pe 14 și 15 decembrie.

Diplomații din țările UE care sprijină puternic Ucraina și-au exprimat îngrijorarea că lipsa unui acord privind începerea negocierilor de aderare și ajutorul financiar, la summit, ar fi o puternică lovitură politică dată Kievului, aflat în plin război, și ar fi văzută ca o încurajare pentru Moscova.

Însă dacă Orban își menține poziția privind negocierile de aderare și dacă disputele bugetare mai ample împiedică o înțelegere privind ajutorul financiar, diplomații spun că ar putea fi nevoie de un alt summit, la începutul anului viitor.

Draftul pentru negocieri prevede deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Trimișii celor 27 de țări membre ale UE se vor întâlni marți pentru a începe să lucreze la concluziile scrise ale summitului, la care se așteaptă să se discute și despre perspectivele de aderare ale Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei.

Diplomații și oficialii UE au declarat că primul proiect de text pregătit pentru discuții va suferi cu siguranță modificări.

Datat 4 decembrie și consultat luni de Reuters, proiectul de text este următorul: „Consiliul European decide să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova”.

În cazul Georgiei, se menționează că republica din Caucaz va obține statutul de candidat la aderarea la UE „cu condiția” ca Tbilisiul să implementeze condițiile restante.

În ceea ce privește Bosnia, proiectul inițial preciza că blocul comunitar este „pregătit să deschidă negocierile de aderare la UE (…) odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”.

Într-un gest considerat pe scară largă ca o încercare de a convinge Budapesta să sprijine Ucraina, Comisia Europeană a anunțat recent că va debloca miliarde de euro din ajutorul UE destinat Ungariei. Sprijinul financiar a fost înghețat din cauza unor probleme legate de respectarea statului de drept, inclusiv probleme privind corupția.

Charles Michel a mers la Budapesta săptămâna trecută, dar nu a existat niciun semn imediat că a reușit să îl convingă pe Orban în privința Ucrainei.

Un diplomat al UE a declarat că Michel a plecat de la Budapesta „cu mâinile goale”, în timp ce un alt oficial al blocului a declarat luni că este „foarte, foarte dificil” să se obțină între cei 27 un acord pentru lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News