Cuprins:
Viktor Orban și-a ținut conferința de presă de final de an într-o perioadă în care Ungaria se pregătește să predea Poloniei președinția rotativă a Consiliului UE, pe care a exercitat-o în ultima jumătate de an. De la 1 ianuarie, Polonia va asigura președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni, urmând la rândul ei să o predea Danemarcei pentru a doua parte a anului 2025.
UE vrea „să transforme Ungaria în Magdeburg”
Prim-ministrul ungar și-a început conferinţa de presă exprimând condoleanţe faţă de Germania şi familiile victimelor atacului comis vineri seara la târgul de Crăciun din Magdeburg, transmite MTI, potrivit Agerpres.
Deși primele indicii arată că suspectul, un medic saudit, nu era un jihadist, ba dimpotrivă un critic al islamiștilor și un simpatizant al partidului german de extremă dreapta AfD, iar autoritățile germane nu au calificat atacul drept terorist, totuși Orban nu a ratat prilejul de a interpreta tragedia de la Madgeburg prin prisma agendei sale politice. Potrivit lui Orban, nu există „nicio îndoială” cu privire la legătura dintre imigraţia ilegală şi actele teroriste.
După ce a decis că există o legătură între imigrația ilegală și terorism, asta deși actele teroriste au fost comise de-a lungul timpului din diferite cauze, Viktor Orban s-a lansat în acuzații la adresa Uniunii Europene (UE), susținând – într-o exagerare demnă teorie conspirativă – că vrea „să transforme Ungaria în Magdeburg”.
Mai vizionar decât „birocrații” de la Bruxelles
Orban a calificat apoi drept un succes preşedinţia ungară a Consiliului UE și a susținut că țara sa nu a fost izolată pe bătrânul continent. „Jumătate din lume a fost aici”, a spus premierul ungar.
Liderul ultraconservator de la Budapesta a sugerat că este mai vizionar decât „birocrații” de la Bruxelles (o teorie total eronată și absurdă, în condițiile în care UE este reprezentată de aleși din partea cetățenilor – europarlamentari, eurocomisari, miniștri, prim-miniștri și șefi de stat din toate statele membre) pentru că el face politici, iar în contexul președinției Consiliului UE s-a concentrat pe trei subiecte: războiul din Ucraina, extinderea Spațiului Schengen și competitivitatea.
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Viktor Orban a recunoscut că nu a avut „nicio marjă de manevră”, dar a dat vina pe pretinsele „dezacorduri serioase şi profunde” din UE cu privire la strategie, nu pe acțiunile sale unilaterale favorabile Kremlinului și total contrare politicii generale a blocului comunitar. Un prim exemplu de acțiune îl constituie decizia lui Orban de a-l vizita pe liderul rus Vladimir Putin imediat cum a preluat președinția Consiliului UE și de a-i promova poziția pe tema războiului din Ucraina. Dacă propaganda rusă l-a prezentat pe Orban drept un „lider european”, șefii de stat și de guverne din UE s-au distanțat de el și au criticat călătoria la Moscova de natură să fisureze blocul, exact așa cum își dorește Kremlinul.
Orban sugerează că Europa nu trebuie să ajute Ucraina în fața Rusiei, deoarece este un război „slav și fratricid” care trebuie „izolat”. Ori, dacă Europa și alte state occidentale nu ar ajuta Ucraina, Rusia ar avea mai multe șanse de a câștiga războiul și de a ocupa toată țara vecină, chiar până la granițele Ungariei, iar acest lucru ar pune și mai mult în pericol securitatea Europei.
Premierul ungar a mai spus că situația din Ucraina este „gravă”, iar țara sa – adică el – „are dreptul – şi credem că are datoria – de a lansa o misiune de pace”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acum câteva zile calitatea de „mediator” pe care și-o tot arogă Viktor Orban, subliniind că premierul ungar nu are nicio influență asupra liderului rus.
Budapestea mizează pe ajutor din partea Bucureștiului
Revenit la Budapesta după vizite efectuate la Sofia și București, Viktor Orban a spus că mizează pe Bulgaria și România pentru a-și asigura livrările de energie, în condițiile în care acordul de tranzit dinspre Rusia pe teritoriul ucrainean expiră în doar câteva zile. „Este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo”, a adăugat premierul ungar, insistând totuși că discută atât cu partea rusă, cât și cu cea ucraineană.
Viktor Orban a menţionat că Lukoil din Rusia vrea să vândă una dintre rafinăriile sale în cadrul unei licitaţii deschise, iar compania ungară de petrol şi gaze MOL este unul dintre cei şapte ofertanţi, fiind singura din UE.
În acest context, Orban a confirmat faptul că MVM, companie de stat din Ungaria, a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de gaze și energie electrică a E.ON din România. Totuși, a adăugat el, există aspecte neclare, iar premierul român Marcel Ciolacu a cerut înfiinţarea unui grup de lucru pentru clarificarea acestora.
Referitor la alegerile prezidenţiale din România, Orban este de părere că România a dobândit cunoştinţe foarte valoroase. „Ei ştiu ceva ce noi nu ştim, s-a întâmplat ceva acolo care nu s-a întâmplat încă aici”, a declarat el. Premierul ungar a spus că i-a solicitat lui Marcel Ciolacu să-i transmită toate informaţiile şi că omologul său român i-a promis că va face acest lucru, după încheierea investigaţiilor.
Europa „nu observă” schimbările care vin, doar Ungaria
În ceea ce privește spațiul Schengen, Viktor Orban s-a declarat mulțumit de aderarea Bulgariei și a României de la 1 ianuarie 2025. El a vorbit despre rute mai scurte și îmbunătățirea calității vieții în zonele de frontieră, dar și despre necesitatea de a-și retrage polițiștii de frontieră și jandarmii în alte zone, mai ales că Ungaria se confruntă cu o lipsă de personal în rândurile forțelor de ordine.
Viktor Orban a mai spus că actualul cadru comercial între UE și SUA este benefic Europei și în detrimentul Americii, iar UE trebuie să țină cont de semnalele emise de președintele reales Donald Trump, în caz contrar existând „tarife”.
Premierul ungar a mai spus că ne așteaptă „schimbări foarte mari”, iar Europa încă „nu a observat noua realitate”. „Se vor întâmpla lucruri noi, lucruri care nici măcar nu au fost visate, poate cu excepţia ungurilor”, a conchis liderul ultraconservator de la Budapesta, al cărui partid tocmai a schimbat legea electorală pentru a se menține la putere și după alegerile legislative din primăvara anului 2026.
HOPAHPO • 21.12.2024, 19:43
Un mascarici bun de pus sa faca lume sa rada.Este o nulitate si toata UE il priveste cu suspiciune de legaturi directe cu Rusia . Ciolacu in nestiinta lui ii va da informatii de care acest mascarici se va lucra in folosul Rusiei . Ei vor vedea unde a fost partea slaba la sustinerii lui georgescu si isi vor schimba tactica . In aceste 6 luni de "domnie " a lui Orban la UE , nu a facut alceva decat sa transmita Rusiei detalii de care el s a informat . Nu poti sa *** de la doua vaci . Sigur una o sa ti dea un picior si o sa te desfigureze .In privinta laudei pe care Ciolacu le a facut lui Honor , ne miram . El nu este omul de laudat pe cineva care este mai capabil ca el . Honor puede fi un prim ministu mult mai capabil ca Ciolacu , fiind mai bien pregatit si serios . Dar este foarte putin probabil ca acest lucru sa se intample . Ciolacu este cu ciolanul in farfurie si deja a inceput sa manance .