Într-un interviu recent acordat Fox News, cel ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte a susținut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.

„O politică externă care respectă alianțele noastre – care nu se apropie de dictatori precum (Vladimir) Putin și Orban – (este) calea de urmat”, a spus Tim Walz pe 23 iulie.

Prin această declarație, guvernatorul din Minnesota a mers chiar mai departe decât președintele Joe Biden, care a spus în martie că Orban „nu crede că democrația funcționează, el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul ungar, care a căutat să îmbunătățească din ce în ce mai mult relațiile cu republicanii, în special cu candidatul lor la vicepreședinție.

JD Vance, care a fost anunțat, pe 15 iulie, de Donald Trump drept partener de candidatură la prezidențiale, a vorbit laudativ despre Orban în multe privințe – de la învățământul superior până la politica socială.

„Ce faci la Departamentul Educației? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orban în Ungaria, adică, practic, spui: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci aceste lucruri și obții un dolar din bani federali sau un dolar din banii statului”, a spus JD Vance într-un podcast de dreapta în septembrie anul trecut.

El chiar a apărat legăturile strânse ale lui Orban cu Beijingul, susținând: „De ce se apropie Viktor Orban de China? În parte pentru că liderii americani nu ia decizii inteligente”.

Premierul Ungariei, care își conduce țara de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Donald Trump l-a menționat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenția Națională Republicană.

„Ungaria, țară puternică. Condusă de un lider foarte puternic și dur. E un tip dur. Presa nu-l place pentru că e dur. Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei, un om foarte dur”, a spus Donald Trump în discursul său.

Deloc surprinzător, liderul ungar mizează pe o victorie republicană în noiembrie, spunând în discursul său de la tabăra de vară Tusványos la sfârșitul lunii iulie: „Trump este la porți”.

Mai mult, Viktor Orbán a susținut că până și consilierii săi „au intrat în sistemul de scriere a programelor pentru echipa președintelui Donald Trump” și sunt „profund implicați”.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News