”Inițial, am crezut că ne-am împuşcat doar în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împuşcat în plămâni şi că se zbate pentru aer”, a spus Orban, într-un interviu la radioul public Kossuth.
Potrivit premierului ungar, Ucraina are nevoie de ajutor, însă liderii europeni ar trebui să-şi reconsidere strategia, întrucât sancţiunile au cauzat daune ample economiei europene fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul mai aproape de final.
Sancţiunile nu ajută Ucraina. În schimb, dăunează economiei europene şi, dacă se va continua așa, vor ucide economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat.
Viktor Orban:
„Trebuie să vină momentul adevărului la Bruxelles, când liderii vor recunoaște că au făcut o greșeală de calcul, că politica de sancțiuni s-a bazat pe presupuneri greșite și trebuie schimbată”, a mai spus Orban.
Blocul comunitar a adoptat, de la începutul invaziei în Ucraina, pe data de 24 februarie, șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care includ și un embargo progresiv asupra importului de petrol rusesc.
Mai multe sectoare, inclusiv cel al gazelor naturale, rămân în mare parte neatinse, pentru că guvernele țărilor membre evită măsurile care le-ar putea afecta propriile economii mai mult decât pe cea a Rusiei.
La sfârșitul lunii iunie, o persoană familiarizată cu discuțiile privind sancțiunile a declarat pentru Reuters că Executivul comunitar lucrează la adăugarea aurului pe lista următorului posibil pachet.
De la invazia în Ucraina și ca urmare a sancțiunilor, livrările de gaz către Europa s-au redus, iar costurile combustibilului au crescut vertiginos, notează Reuters.