Liderul de la Budapesta a afirmat că Ungaria este „un campion în privinţa protejării climei” și un lider în reducerea emisiilor și ar putea deveni primul stat european care până în 2030 să reducă dependenţa de combustibili fosili la până în 10% din mixul de energie.
Până atunci însă, spune Orban, gazul rusesc este crucial pentru nevoile energetice ale țării sale.
În acest context, Viktor Orban a apreciat că Budapesta poate contribui la reducerea tensiunilor dintre Moscova și Occident, în contextul în care Ungaria are o relație bună cu Rusia și este, în același timp, membră UE și NATO.
Premierul ungar s-a întâlnit marți, 1 februarie, la Moscova, cu președintele rus, Vladimir Putin, întrevedere pe care a calificat-o drept o „misiune de pace”.
„Ne-am străduit mult să avem relaţii bune cu Rusia”, a declarat Orban, adăugând că Ungaria „a avut relaţii proaste cu Uniunea Sovietică (…), dar acest lucru s-a terminat şi acum facem eforturi să avem un sistem diferit de relaţii cu noua Rusie”.
În conferința de presă comună cu Viktor Orban, Vladimir Putin a declarat că Statele Unite și NATO au „ignorat” preocupările de securitate ale Rusiei în răspunsurile lor la cererile Kremlinului și a sugerat că SUA încearcă să atragă Rusia într-un război pentru a impune apoi sancțiuni.
Rusia a comasat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, iar SUA și NATO au avertizat că Moscova ar putea pregăti o invazie în țara vecină. Oficialii ruși au negat orice plan de a ataca Ucraina, dar au cerut garanții că Ucraina nu va fi primită în cadrul NATO.