În declaraţiile de presă făcute după discuţiile bilaterale purtate marţi, liderul maghiar a recunoscut că i-a propus omologului său ucrainean o încetare imediată a focului pe linia de contact cu trupele ruse care există în prezent – ceea ce ar însemna ca Rusia să rămână cu teritoriile cucerite, inclusiv Crimeea, adică aproximativ o cincime din Ucraina.

Ucraina exclude o astfel de ipoteză, condiţia ei preliminară pentru negocieri de pace fiind retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ocupate.

Viktor Orban a subliniat că nu se opune viziunii Ucrainei de a pune capăt războiului, dar o consideră prea laborioasă pentru a putea fi pusă în aplicare.

„I-am spus domnului preşedinte că iniţiativele sale necesită mult timp, din cauza regulilor diplomaţiei internaţionale. Prin urmare, i-am cerut domnului preşedinte să se gândească dacă este posibil să facă ceva puţin diferit: să înceteze focul şi apoi să negocieze cu Rusia, deoarece o încetare a focului ar accelera ritmul acestor negocieri”, a declarat Viktor Orban.

Cu toate acestea, Viktor Orban a subliniat că nu a insistat asupra iniţiativei sale şi a acceptat argumentele ucrainene. „Îi sunt foarte recunoscător preşedintelui (Zelenski) pentru opinia sa sinceră cu privire la această problemă”, a spus Orban, promiţând să transmită ceea ce a auzit celorlalţi lideri ai UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a evitat să menţioneze acest subiect în discursul său, dar a subliniat că Ungaria a sprijinit iniţiativele de pace ale Kievului la summitul din Elveţia de luna trecută.

„Ungaria a luat parte la primul summit pentru pace şi a susţinut comunicatul summitului, iar acest lucru arată disponibilitatea Ungariei de a fi eficientă pentru a reveni la o securitate reală pe termen lung”, a precizat Volodimir Zelenski.

 
 

Urmărește-ne pe Google News