Principalele subiecte de discuție au fost trenul de mare viteză Budapesta–București, proiect despre care se vorbește de câțiva ani, și aderarea completă a României la Schengen.

„Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potențial neexploatat”, a transmis președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.

El a adăugat că vor începe studiile de fezabilitate pentru trenul de mare viteză Budapesta–București, „un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”.

Șeful Executivului a punctat totodată că „România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene”, în contextul în care Ungaria deține până la finalul anului președinția Consiliului UE. „Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a mai scris Ciolacu.

La rândul său, Viktor Orban a promis că „președinția ungară a UE va pune aderarea României la spațiul Schengen pe ordinea de zi a Consiliului JAI în această toamnă”.

Întâlnirea, care nu a figurat pe agenda oficială a lui Marcel Ciolacu, a avut loc cu o zi înainte ca Viktor Orban să meargă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde îşi va ţine tradiţionalul discurs anual.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: Biroul de presă al lui Viktor Orban / MTI / szekelyhon.ro, Facebook Kelemen Hunor, Facebook Marcel Ciolacu, Twitter Viktor Orban

Discursuri controversate la Băile Tușnad în trecut

Acum doi ani, în iulie 2022, Viktor Orban a avut un prim discurs cu caracter rasist și xenofob la Băile Tușnad. „Aceasta este o lume de rasă mixtă. Iar noi suntem noi, unde oamenii din Europa se amestecă unii cu alții: se mută, își iau locuri de muncă, se mută”, a spus atunci premierul maghiar, care a adăugat că „suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

În iulie 2023, premierul Ungarieia reluat la Băile Tușnad atacurile la adresa UE, pentru că promovează ceea ce Viktor Orban a numit o „ofensivă LGBTQ”.

Viktor Orban a acuzat anul trecut MAE că i-a transmis ce să nu spună

Viktor Orban a susținut în iulie 2023, la începutul discursului rostit la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că a primit un document oficial de la Ministerul român de Externe în care i s-a precizat ce subiecte nu poate aborda și a comentat în cheie ironică indicaţiile primite.

Orban a susținut că printre recomandările făcute de MAE a fost şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale. Premierul ungar a adăugat că Ministerul de Externe de la București i-a cerut să nu vorbească nici „despre unități teritoriale-administrative inexistente în România”.

Urmărește-ne pe Google News