La summitul liderilor UE de joi, de la Bruxelles, Orbán a cedat în mod neașteptat față de negocierile de aderare, după ce a fost convins de cancelarul german Olaf Scholz să părăsească sala, abținându-se de fapt de la vot, după ce a semnalat săptămâni întregi că se va opune oricărei mișcări de a începe negocierile.

Dar câteva ore mai târziu a stricat momentul de sărbătoare al Kievului și a încântat Kremlinul prin vetoul pachetului de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pe patru ani, destinat Ucrainei.

O decizie care i-a înfuriat pe partenerii săi și l-a izolat tot mai mult. Refuzul său de a căuta un compromis cu privire la o problemă centrală de securitate a UE i-a consternat chiar și pe cei care s-au luptat cu el de ani. 

Daniel Hegedüs, senior la think-tank-ul german Marshall Fund, a declarat: „A fost un punct minim pentru UE și un nou punct culminant de escaladare”.

În mare parte din cei 13 ani la putere, Orbán a folosit o relație antagonistă cu UE ca să galvanizeze alegătorii și să obțină concesii financiare de la Bruxelles. Actuala lui luptă cu Uniunea Europeană este legată de suspendarea finanțării de 20 de miliarde de euro pentru Ungaria, din cauza preocupărilor legate de statul de drept și drepturile fundamentale. „El adoptă un comportament și îl învățăm cu toții. Vedem cu toții de ce este nevoie pentru a-l «activa», iar aceștia sunt banii”, a spus un înalt diplomat al UE. 

„El este întotdeauna tranzacțional, niciodată ideologic”, a spus un diplomat european. „Și nu ar trebui să subestimăm faptul că îi place să fie în centrul atenției”.

Dar în perioada premergătoare summitului de săptămâna trecută, liderii UE s-au străduit să-și dea seama ce dorea exact liderul maghiar. Atitudinea lui a fost adoptată la cererea președintelui rus Vladimir Putin sau a încercat să forțeze Bruxelles-ul să elibereze fondurile înghețate?

Cu o zi înainte ca liderii UE să se adune la Bruxelles, Comisia a fost de acord să elibereze 10 miliarde de euro din fondurile înghețate destinate Ungariei, argumentând că guvernul Orban a adoptat reforme care întăresc independența justiției. Oficialii UE au spus că această concesie se bazează pe merit.

Orbán și aliații săi au declarat în repetate rânduri că opoziția față de ajutorul Ucrainei nu este legată de finanțarea UE pentru Ungaria. Dar pe măsură ce summitul se apropia de final, vineri, el și-a dezvăluit în sfârșit prețul: plata celor 20 de miliarde de euro rămase în fonduri.

„Este o oportunitate grozavă pentru Ungaria de a spune clar că ar trebui să primească ceea ce merită”, a declarat Orbán la postul public maghiar. „Nu jumătate sau un sfert, ci toată suma. Cerem un tratament echitabil, iar acum avem o șansă bună să reușim acest lucru”.

Liderul maghiar a mai subliniat că mai are 75 de oportunități de a bloca procesul de aderare a Ucrainei, deoarece fiecare etapă necesită aprobarea unanimă a membrilor UE. Complicând și mai mult lucrurile, Ungaria își asumă președinția rotativă de șase luni a blocului, în iulie, o altă sursă potențială de a mișca lucrurile în favoarea sa.

Cu toate acestea, orice eliberare suplimentară de fonduri este probabil să se confrunte cu o opoziție puternică în rândul europarlamentarilor. Deputații europeni au criticat eliberarea săptămâna trecută a celor 10 miliarde pentru Ungaria. „Este extorcare. Nimic mai puțin”, a scris Daniel Freund, un europarlamentar german, pe X.

Restul de 20 de miliarde de euro destinate Ungariei sunt reținute în cadrul unei proceduri separate, un nou mecanism de „condiționalitate”.

Unii oficiali iau în considerare activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene din 2007, pentru încălcări ale statului de drept, care pot duce la suspendarea dreptului de vot. Acest proces însă poate fi blocat de un alt stat membru, dar, după alegerile recente din Polonia, unde opoziția liberală a venit la putere, Ungaria „nu are nicio garanție” a unui protector în Uniunea Europeană. În același timp însă, mai multe țări sunt reticente să folosească ceea ce este, în esență, cea mai mare armă a UE împotriva unui stat membru.

În schimb, au spus oficialii, prioritatea este de a-l convinge pe Orbán să renunțe la votul împotriva finanțării Ucrainei, făcându-l să înțeleagă clar ceea ce unul dintre interlocutorii FT a descris drept „costurile totale” ale izolării sale.

Dacă acest lucru nu reușește, ceilalți 26 de membri ai UE ar putea ajunge singuri la un acord, deși ar dura timp și ar oferi doar o soluție pe termen scurt.

„Poate că Ungaria ne poate crea mai multe probleme”, a spus un al treilea înalt oficial UE prezent la summit. „Poate că Ungaria ne poate obliga să folosim câteva instrumente diferite. Dar, în cele din urmă, Ungaria nu ne poate opri să furnizăm bani Ucrainei!”.

„Nu este marioneta lui Putin, așa cum cred unii”, a adăugat oficialul. „Și mulți cred asta”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News