Cunoscut drept cel mai apropiat aliat din UE al lui Vladimir Putin, Viktor Orban se întâlnește cu liderul de la Kremlin în contextul în care alți lideri europeni încearcă să stabilească o poziție coordonată cu privire la mișcările Rusiei din apropierea granițelor Ucrainei.
Potrivit Kremlinului, cei doi liderii vor discuta despre comerț și energie, precum și despre „problemele actuale privind asigurarea securității europene”, aluzie la tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu Ucraina.
Orban a declarat că va căuta un acord pentru a crește importurile Ungariei de gaze rusești într-un moment în care Rusia este acuzată că a orchestrat o criză energetică pentru a pune presiune asupra țărilor europene.
Într-o declarație comună transmisă la finalul săptămânii trecute, reprezentanții Opoziției din Ungaria i-au cerut lui Orban să-și anuleze vizita la Moscova, despre care au spus că este „contrară intereselor naționale”.
„În această situație tensionată, este pur și simplu o trădare să mergi la Moscova”, se precizează în comunicatul publicat duminică și semnat de reprezentanții celor șase partide de opoziție din Ungaria care și-au unit forțele pentru a se confrunta cu Orban în alegerile din aprilie.
Opoziția maghiară afirmă că, prin întâlnirea cu Putin, Orban „îl încurajează indirect președintele rus să escaladeze în continuare situația tensionată” de la granița cu Ucraina.
Deplasarea liderului ungar în Rusia nu este privită cu ochi buni nici de alte state europene, potrivit surselor citate. Este cazul Poloniei, unul dintre cei mai apropiați aliați din UE ai Ungariei.
În timp ce Orban se va afla la Moscova, prim-ministrul Mateusz Morawiecki va călători la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este susținut de Occident.
La o întâlnire a conservatorilor europeni organizată de extrema-dreapta spaniolă la Madrid în weekend și la care a participat și Morawiecki, Orban a declarat că Ucraina este „o problemă foarte importantă” pentru țările din Europa Centrală și a subliniat că este în favoarea „păcii și detensionării” situației, potrivit cabinetului său. Premierul ungar nu a atras însă atenția asupra acumulării de trupe rusești la granița cu Ucraina, mișcări care provoacă îngrijorare în alte capitale europene.
Ungaria, care a aderat la NATO în 1999 și la UE în 2004, are o graniță comună cu Ucraina.
Budapesta este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Moscovei din cadrul blocului comunitar. În acest context, Ungaria a fost prima țară din UE care a aprobat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, Sputnik V, care nu a primit undă verde de către Agenția Europeană pentru Medicamente.
Foto: EPA