Cei doi au discutat despre „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria și Statele Unite, inclusiv despre importanța primordială a unor frontiere puternice și sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei națiuni”, potrivit unui comunicat al reprezentanților lui Trump.
Viktor Orban este de mult timp în dezacord cu colegii săi din Uniunea Europeană în legătură cu o serie de chestiuni internaționale. Liderul de la Budapesta a refuzat ca Ungaria să trimită armament Kievului și menținut legăturile economice cu Moscova după ce forțele ruse au invadat Ucraina în 2022.
Orban a susținut că doar revenirea republicanului Donald Trump la Casa Albă ar putea aduce pacea în Ucraina.
„Avem nevoie de lideri în lume care sunt respectați și care pot aduce pacea. El este unul dintre ei! Întoarceți-vă și aduceți-ne pacea, domnule președinte!”, a afirmat Orban, într-o postare pe rețeaua de socializare X, după întâlnirea cu Trump.
It was a pleasure to visit President @realDonaldTrump today. We need leaders in the world who are respected and can bring peace. He is one of them! Come back and bring us peace, Mr. President! pic.twitter.com/rbCYvygzNy
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 9, 2024
Orban, admirat de mulți conservatori din Statele Unite pentru politicile dure ale acestuia privind imigrația, pentru măsurile de sprijinire a familiilor și pentru poziția lui vocală privind suveranitatea națională, a mai spus, într-un clip publicat pe pagina sa de Facebook, că sub președinția lui Trump (2017-2021) a existat pace în Orientul Mijlociu și, de asemenea, în Ucraina.
„Viktor este un mare lider, respectat în întreaga lume”, a afirmat Trump sâmbătă, 9 martie, într-o postare pe platforma sa de mesagerie Truth Social, precizând că a fost o onoare să-l găzduiască pe Orban.
„Ungaria este o țară sigură datorită politicilor sale puternice în materie de imigrație și, atâta timp cât el este la conducere, va fi întotdeauna!”, a adăugat Trump.
Thank you for the invitation and the kind words, President @realDonaldTrump ! pic.twitter.com/YuroGK0yHy
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 9, 2024
Orban a fost în mod regulat în conflict cu UE din cauza campaniilor lui anti-imigrație și a măsurilor de a pune sistemul judiciar, ONG-urile și mass-media sub un control mai mare al statului, politici despre care criticii spun că au erodat democrația în Ungaria.
Orban a criticat, de asemenea, sancțiunile UE împotriva Rusiei, deși în cele din urmă nu și-a exercitat niciodată dreptul de veto asupra acestora, și a întârziat decizia blocului comunitar privind acordarea de ajutoare suplimentare pentru Ucraina în decembrie anul trecut, până când, în cele din urmă, a fost de acord cu noul pachet de sprijin, de 50 de miliarde de euro, la începutul acestui an.
Citiți și:
- Viktor Orban și Donald Trump se întâlnesc vineri, în Florida. Liderul ungar consideră că doar republicanul poate aducea pacea în Ucraina
- Viktor Orban spune că Rusia va câștiga războiul din Ucraina: „Ar fi mai bine ca totul să se oprească acum”
- „Modul maghiar de a face politică”. De ce a așteptat Viktor Orban așa de mult pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO
Foto: Profimedia Images
Realist2023 • 10.03.2024, 09:41
Daca va avea ocazia, Trump va vinde rusilor estul Europei ca in 1945 !
dinamo_forever_77 • 10.03.2024, 09:25
Razi si alta nu:))) Sigurrrrr o sa aduca pacea trump. Pace o sa fie DOAR atunci cand rusia va fi infranta. Pana atunci, nu facem altceva decat sa incurajam derbedeii planetei.