UPDATE ora 11:00: Premierul Nicolae Ciucă, premierul ungar Viktor Orban, președintele azer Ilham Aliyev și premierul georgian Irakli Garibashvili au semnat acordul. Președintele Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au asistat la ceremonie.
UPDATE ora 10:00: Are loc ceremonia de semnare a acordului între România, Ungaria, Georgia și Azerbaidjan. La ceremonie participă și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul Nicolae Ciucă.
„Principalele noastre preocupări astăzi sunt securitatea energetică și cooperarea regională. Aceste subiecte au fost priorități-cheie pentru România, pentru politica noastră externă și pentru strategia națională de dezvoltare. Acestea sunt priorități-cheie și pentru UE”, a declarat Klaus Iohannis în discursul introductiv.
Despre acordul de construire a unui cablu submarin care să transporte curent electric pe sub Marea Neagră, președintele român a subliniat că „este un acord ambițios, care arată că împreună putem să asigurăm o contribuție importantă la întărirea securității energetice a UE și va contribui la creșterea cooperării energetice”.
La rândul ei, Ursula von der Leyen a precizat că „acordul acesta va aduce UE mai aproape de partenerii din Caucazul de Sud și ambele regiuni vor reuși să se îndrepte spre tranziția către energia verde” și mai departe de combustibilul fosil din Rusia.
UPDATE ora 9:30: Președintele Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. La întrevedere participă și premierul Nicolae Ciucă. „Vreau să profit de moment pentru a transmite românilor că susținem pe deplin aderarea voastră la spațiul Schengen”, a transmis Ursula von der Leyen în debutul discuțiilor.
***
Ceremonia de semnare a Acordului pentru Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi va avea loc la Palatul Cotroceni și la ea vor participa președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, și premierul Ungariei, Viktor Orban.
Acordul este bazat pe „interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național”, scrie în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Concret, acest acord va oferi cadrul necesar pentru cablul submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, via Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.
Investiție de peste două miliarde de euro
Cablul electric dintre Georgia și România, anunțat de Klaus Iohannis pe 11 octombrie, va avea o lungime de 1.195 kilometri, dintre care 1.100 km pe sub apă, la o capacitate de 1.000 MW și ar presupune și o conexiune digitală pentru comunicații.
Calculele preliminare au indicat că valoarea totală a investiției necesare pentru construirea cablului electric submarin ar putea depăși două miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar fi cel mai devreme în 2029, a scris profit.ro.
Ideea construirii unui cablu submarin de energie electrică pe sub Marea Neagră a fost discutată între România și Turcia în urmă cu peste 15 ani, însă proiectul nu s-a concretizat din cauza costurilor ridicate, potrivit economica.net.